Съветниците в Царево гласуваха промени в Наредбата за местните данъци и такси След изтичане на срока за доброволно плащане кметът на общината възлага установените с влязъл в сила акт за публично вземане задължения в размер до 2 000 лева за принудително събиране на НАП, а за вземания над 2 000 лева - на частни съдебни изпълнители. В списъка на длъжниците със задължения от 2 до 5 000 лева попадат около 55 фирми и сумата, която може да бъде събрана от тях е приблизително 200 000 лева.

38-то заседание на местния парламент започна с едноминутно мълчание в памет на загиналите при самолетната катастрофа с правителствения самолет край руския град Смоленск.

Съветниците приеха Общинската програма за закрила на детето за 2010 г., разработена от Комисията за детето в Община Царево. При представянето й бе акцентирано на новите моменти в нея. Програмата залага проучване на необходимостта и възможността за разкриване на територията на общината на център за обществена подкрепа, който да предлага комплекс от социални услуги, свързани с превенция на изоставянето, превенция на насилието и отпадането от училище.

Общинският съвет не прие годишния счетоводен отчет на общинската аптека "Здравец4 за 2009 г. и поиска той да бъде върнат и заверен от дипломиран експерт-счетоводител.

С пълно единодушие общинските съветници не приеха и годишния финансов отчет на общинската болница, като задължиха председателя на Общинския съвет да сигнализира Агенцията за държавна финансова инспекция за извършване на финансова проверка от май 2007 до март2010 г. и го упълномощиха да предложи експерт-счетоводител, който да провери, завери и представи доклад по годишния счетоводен отчет за 2009 г.

В продължение на 4 месеца от декември миналата година до март тази година, като са използвани услугите на частен съдебен изпълнител, в касите на общината принудително са внесени трудно събираеми суми за 400 000 лева от данък върху недвижимите имоти и такса "битови отпадъци".

Промяна в Програмата за управление и разпореждане с общински имоти е сред другите важни решения, които гласуваха на днешното си заседание общинските съветници. Те решиха от Списъка за отдаване под наем да отпаднат две помещения от пазара на град Ахтопол. Същите ще бъдат преустроени в стоматологични кабинети, аптека и туристически център.