Годишният размер на таксиметровия данък през 2022 г. ще е 300 лева. Снимката е илюстративна

Годишният размер на таксиметровия данък през 2022 г. ще е 300 лева. Снимката е илюстративна

Таксиметровите шофьори в Бургас ще платят годишен данък от 300 лева през 2022 година. Това реши на своето  последно за годината заседание Общинския съвет в морския град. Докладната записка е входирана от кмета на общината Димитър Николов.

С измененията в Закона за местните данъци и такси от 22-ри април 2016 г. се въведе данък върху таксиметровия превоз на пътници, както и задължение общинските съвети да определят конкретния размер на годишния данък, съобразно предвидените от закона граници. За територията на община Бургас, общинският съвет със свое решение, Общински съвет-Бургас определи размер от 660 лева. (Протокол №17/27.09.2016 г.)

През 2020 г. с приемането на Закона за държавния бюджет на република България за 2021 г., бяха предвидени средства за компенсиране на разликата между определения от общинските съвети размер на данъка и минималния размер - 300 лева, който заплащат данъчно задължените лица.

По  предложение на кмета Николов съвегниците гласуват данъка в размер на 300 лева, представляващ минималния годишен размер на данъка по чл. 61ф от Закона за местните данъци и такси, да бъде заплащан от данъчно задължените лица на годишна база във връзка с издаване на разрешения за извършване на таксиметрова дейност по чл.24а, ал. 1 от Закона за автомобилните превози за 2022 г. Разликата до пълния размер на данъка върху таксиметровия превоз на пътници, определен с Решение по т.1 от Протокол №17 от 27.09.2016г. да бъде поета от държавния бюджет, чрез целева субсидия за компенсиране на бюджета на община Бургас.

Разрешение по чл. 24а, ал. 1 от Закона за автомобилните превози се получава след заплащането на данък таксиметров превоз. Община Бургас, чрез компетентните дирекции подготвя ежемесечни справки за издадените и платени разрешения за таксиметров превоз. Община Бургас във връзка с т.1 и т.2 от настоящото решение, изготвя искане до министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията за получаване на компенсация от държавния бюджет за намалението на приходите от данък върху таксиметров превоз на пътници, в размер, определен въз основа на броя на автомобилите, за които е издадено разрешение за извършване на таксиметров превоз на пътници през 2022 г., умножен по разликата между размера на годишния данък върху таксиметров превоз на пътници за 2022 г., определен в Наредбата за определяне на размера на местните данъци на територията на Община Бургас и минималния размер на данъка по чл.61 ф от Закона за местните данъци и такси от 300 лв., като се отчита чл.61 ч от същия закон.

При липса на приета законова разпоредба за компенсация на общините за намаляване на приходите от данък върху таксиметров превоз на пътници в срок до 30-ти април 2022 г., изпълнението на решенията по т.1 и т.2 се прекратява, а разликата подлежи на заплащане от данъчно-задължените лица, в срок до 30-ти юни 2022 г.

На основание, чл.60, ал.1 от Административнопроцесуалния кодекс, Общински съвет - Бургас, допуска предварително изпълнение на решението поради необходимостта от защита на важен обществен интерес, тъй като разрешенията за таксиметров превоз на пътници се издават за срока, посочена от превозвача  в заявлението, но не по-късно от края на календарната година, т.е. издадените разрешения са със срок на валидност да края на текущата година и издаването им за следващата календарна година стартира от месец ноември 2021 и е обусловено от заплащане на данъка за таксиметров превоз на пътници за 2022 г., чийто начин на плащане е уреден в настоящите решения.