Танго опера се поставя за първи път на българска сцена

Танго опера се поставя за първи път на българска сцена

Танго операта "Мария от Буенос Айрес" ще има своя премиера и в Бургас. Тя ще се състои на 4 октомври (петък) от 19:30 часа в Държавна опера - Бургас. Събитието е част от афиша на фестивал на изкуствата "Порт Прим Арт Фест". Културният форум се провежда за трета поредна година. Организатор е гранд хотел и СПА "Приморец" с подкрепата на Община Бургас.

"Мария от Буенос Айрес" съчетава в зрелищен спектакъл музика, танц, театър и поезия. Прочутата танго-опера е по музика на маестрото на тангото композитора Астор Пиацола и либрето на поета Хорасио Ферер. Първото показване пред публика на творбата е на 8 май 1968 г. в Буенос Айрес. През годините следват премиери в САЩ, Великобритания, Португалия, Австралия, Русия, Швеция, Хърватия и други. Дебюта на българска сцена е част от встъпителните събития от "Пловдив - Европейска столица на културата 2019".

Организаторите на фестивала канят бургазлии да гледат "Мария от Буенос Айрес" и да се насладят на първата танго опера, някога поставяна на българска сцена. Солисти са Люси Дяковска, Момчил Караиванов и Живко Джуранов, в компанията на оркестър, хор и балет на Държавна Опера Пловдив. Режисьор е Веселка Кунчева ("Дама Пика", "Аз, Сизиф", "Вграждане"), а диригент - Константин Добройков.  хореографията е на Явор Кунчев, сценографията и костюмите са дело на Мариета Голомехова, а преводът на оригиналния текст е на Даниела Меса. Компания на Мария на сцената ще прави гласът на испанския традиционен музикален инструмент бандонеон, поверен на Калоян Куманов.

"Мария от Буенос Айрес" е зрелищен спектакъл, който разказва ярката история на тангото, на неговата смърт и възкръсване. Билети за ярката творба, с автентично дуенде, можете да намерите на касите на Държавна опера – Бургас, както и на каса "Часовника".