DSCI0286

DSCI0286

Тайните на траките, скрити на километри от Поморие главния път Варна-Бургас (малко след като излезете от Поморие) и продължите още около километър след Института за овощарство. DSCI0276DSCI0291Пристигате на мястото с вече оформена представа в главата, за това, което очите ви ще докоснат - гробница от времето на траките. Дали е така обаче? Първото колебание идва още преди да прекрачите прага на куполната сграда. Отпред е камъкът, който преди години постоянно се е вдигал, за да се влезе по тесния коридор навътре. Гробниците не са се нуждаели от такъв тип врата, защото до веднъж погребаните в тях повече никой не е стъпвал. От двете страни на камъка, в самата периферия на могилата имало две помещения.

Първите сведения за могилата са от 1958-59 година и тогава тя е посочена за тракийска гробница. Да, тя е тракийско съоръжение, което обаче е строено по времето на римляните. Датирана е от II - IV век. Съоръжението се състои от дълъг коридор - 22 метра и широк - 1,77 метра и камера с диаметър 11,60 м, както и двете предверия преди входа. Това е единствената запазена у нас Тракийска зидана култова архитектура под могилен насип. Това е и единственото съоръжение във формата на полусечен пръстен, като мавзолеят на император Август в Рим.DSCI0307
В камерата могат да се видят четири вентилационни шахти, през които е церкулирал въздуха. Това е още едно доказателство, което оборва теорията за гробница. Четвъртата е в малкия отвор в средата, където е имало вита стълба.DSCI0298
"През IV век е направен опит да бъде унищожена. И фреските по стените да бъдат заличени. Сигурно, за да бъде запазена от външно посегателство", обяснява уредникът Драгой Каталиев.
В купола има 5 ниши, в които се предполага, че са стояли статуите на почитаните от траките богове - Аполон, Дионис, Сарапис, Изида и Хадес. 
При разкопките на съоръжението в 8-метровия цилиндър, който е в средата на камерата е намерена пепел. Смята се, че тя е в резултат на извършваните жертвоприношения от страна на траките. Според една от теориите, през тесния коридор се е влизало в камерата. Жрецът е влизал в цилиндъра и е слизал под земята, за да остави урната с праха на починалия. След това се е качвал по витата стълба нагоре, за да запали огън и да пренеса даровете за боговете от близките на починалия, накрая се е връщал отново в камерата, за да каже на събралите се, какво са "казали" боговете по време на транса и общуването му с тях.DSCI0303 Тази теория не е за пренебрегване. На места подът кънти на кухо, когато стъпи човешки крак, което означава, че под пласта цимент е кухо и няма земя. Когато могилата е разкопана, от тук са изнесени 240 куб. м. пръст. На местата, където тя не е слегната, почвата не е твърда. Нивото показва, че под земята сигурно има и друг културен пласт, който обаче все още не е проучен.
Същото се отнася и до още една могила, която е открита преди 15 години близо до тази. Тя попада в частен терен. Заради това и заради неразбориите, тя все още не е изследвана. Двете могили и Римския град, чиито разкопки тази година бяха продължени със средства от община Поморие, образуват своеобразен триъгълник, чиито културни пластове са много под нивото на земята. Въпрос на време е загадките на траките да бъдат "осветени" от този, който има очи да види.
Текст Десислава Георгиева
Снимки Виктория Димитрова