Търсят решения на проблемите на Слънчев бряг

В срещата участва представителят на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма Любомир Илиев, областният управител Константин Гребенаров, кметът на Несебър Николай Димитров, шефката на РИОКОЗ Светла Станчева, Елена Иванова - председател на УС на Съюза на собствениците, Малина Стратиева - изпълнителен директор на "Слънчев бряг" АД и други.

 

Основната тема на разговор бе собствеността на инфраструктурата на комплекса. Спорът около нея продължава втора година. От акционерното дружество настояват инфраструктурата да бъде продадена. От община Несебър пък искат тя да им бъде прехвърлена безмъзмездно. Какво ще се случи с алеите, тротоарите и осветлението на комплекса ще се решава в бъдеще. Предстои да бъде сформирана работна група, която да излезе с конкретно предожение. В нея ще влезе и Любомир Илиев.

Участниците в кръглата маса дискутираха и проблемите с незаконните постройки - ресторанти, търговски обекти, с шума, таксиметровите услуги и джепчиите. 450 са незаконните обекти на територията на Слънчев бряг. Причината да не бъдат премахнати досега е, че техните наематели обжалват констативните протоколи за премахването им. Докато тече процедурата по обжалването започва сезона, а по закон работещи обекти трудно могат да бъдат затворени.

От Съюза на собствениците предложиха откритите заведения да бъдат с ограничено работно време до 24.00 часа. По този начин според тях щял да бъде ограничен шума и осигурено спокойствието на туристите. Според закона обаче, не може да бъде наложено ограничение за работното време. Според Наредбата на Общинския съвет в Несебър, кметът на общината може да наложи санкция на собствениците на заведения, които пускат музика след 23.00 часа, но не може да ги затвори.

Друг сериозен проблем, който бе разисквам е за преместването на неправилно паркираните автомобили и за действието на "паяците".