Теодор Ушев идва в Бургас по покана на организаторите на МФФ и Община Бургас

Теодор Ушев идва в Бургас по покана на организаторите на МФФ и Община Бургас

Теодор Ушев ще води мастер клас в рамките на Международен филмов фестивал Бургас това лято. Двудневният майсторски клас е озаглавен "В мрежата на следобедните сънища". Заглавието препраща към един от най-емблематичните филми на киноавангарда "Meshes of the Afternoon" на Мая Дерен. Българският илюстратор и аниматор прие поканата на организаторите на Международния филмов фестивал и Община Бургас да бъде част от кино събитието това лято.

Майсторският му клас ще се проведе на 20-ти и 21-ви юли в културен център "Морско казино". 

В две части, през призмата на собствения си опит и практики, Ушев ще трасира техники и методи за създаване на филми - стереоскопично кино, виртуална реалност. Филм след филм ще се проведе дискусия относно създаването на филм - от идеята, през реализацията до промотирането и представянето му пред публика. 

Във втората част, преминавайки през някои от най-забележителните произведения на експерименталното и ненаративно кино, ще се анализират отделните компоненти: идея, конструкция, ритъм, монтаж, звук, визуални решения, безкамерно кино, виртуална реалност.

Теодор Ушев е носител на 80 награди за своите филми. През 2017 година неговият филм "Сляпата Вайша" по разказ на Георги Господинов е номиниран за наградата на американската филмова академия "Оскар" за късометражен анимационен филм. За първи път Теодор Ушев ще води майсторски клас в родината си. От години той живее и работи в Монреал, Канада.

За информация и записване за мастер класа на Теодор Ушев: [email protected]

Медиен партньор на Международния филмов фестивал е сайт "Черноморие".