IMG_0752

IMG_0752

Тетевен оживя през очите на малкия Мартин

интересно от това балканско градче. Останахме изключително приятно изненадани. Бяхме чували, че Тетевен е родно място на четници, че Левски е идвал тук и е сформирал комитети, че градът е бил опожаряван, но той се оказа много повече от това, което знаехме предварително.

Тетевен е малко тайнствен град. Разположен е в Стара планина, между няколко върха - Острич, Петрахиля, Червен, Трескавец и Вежен. През есента градът сякаш е завит с цветното одеало на сезона, а мъглите тук са често срещано явление.IMG_0751IMG_0734

"Петрахиля е символ на града, през който минава река Вит", с гордост започва разказа си за родния Тетевен нашият осемгодишен гид -  Мартин. Мислехме, че ще ни разказва по-скоро за училището си или колко му е тежка раницата и не му стига времето, за да напише домашните, но се оказахме излъгани. Той с уверена крачка ни поведе из града. Като истински професионалист, получил школовка при общуването си с много туристи, Мартин ни разказа много повече за Тетевен, отколкото търсачката Гъгул.IMG_0750

Навремето градът е носил името Алтън Тетевен или Златният Тетевен. Златарството е бил основен поминък на населението, заради което през 1801 година е бил почти напълно опожарен от кърджалиите. Въпреки това градът е изграден от пепелищата и отново се е превърнал в център на занаятчийството, какъвто е бил. Едно от скритите и неизвестни места, дори и за съгражданите на Мартин, е манастирът "Свети Илия". Той заедно с механата, където Левски е сформирал Революционен комитет, и Бобевата къща, са сред малкото сгради останали след пожара. Сега няма нито един монах в манастира, но според историята по време на своето владичество цар Иван Шишман е подарил на храма дървен кръст със златен обков и Евангелие на свети Илия.IMG_0699IMG_0705IMG_0719

"Не се знае кой е ограбил манастира, но Евангелието сега е в Лондон и те не искат да ни го връщат, а кръстът е в музея в София", обяснява нашият водач. Манастирът в момента е затворен, а на вратата му има закачен лист с телефонен номер на жена, която при предварително обаждане идва да отключи храма. "Чакам с нетърпение да излезе сборник за тетевенските църки. Той е много важен", завършва разказа си момчето и ни повежда към по-новия градски храм.

Името на Левски е на особена почит по тези места и заради това, че в близкото село Гложене той основава един от най-многобройните комитети.

На източния склон на планинския рид Лисец се намира Гложенският манастир "Свети Георги Победоносец", от който при ясно време се открива приказна гледка към планината. Тук се е крил и Апостола, а малък музей носи името на Васил Друмев. Пътят към светата обител е изключително стръмен, а автобуси трудно преминават по него.

В района на Тетевен има и природни забележителности, сред които Съевата дупка. Пещерата се намира на около 25 км от изходната ни точка – Тетевен, над село Брестница. Съевата дупка заедно с Ягодинската пещера са едни от най-красивите у нас. Кръстена е на братята овчари Съю и Съйко, които случайно я откриват. Смята се, че тя е на около 3 млн. години, но преди около 300 години тук е имало земетресение, което е унищожило част от образуванията в пещерата. А никак не са малко. Срещат се сталактити, сталагмити, сталактони. Най-големият сталактит е с обиколка от 60 метра. Плод на фантазията на посетителите на пещерата са ликът на Христо Ботев, образът на вълк или пък на хапливя език на свекърва. Средната температура в Съевата дупка е 7-11°C, а влажността на въздуха е между 90 и 98%. Пещерата е уникална и със своите цветове - зелено, кафяво и бяло. Тя е и с прекрасна акустика и не случайно в основната й зала са се организирали концерти на някои от най-големите ни звезди, като Лили Иванова.