"Тих бял Дунав" за първите туристи на летището в Бургас

На борда на "Боинг  737-500", на руската авиокомпания "Норд авиа", пътуваха 130 пасажери от руската столица Москва. Това е първият чартър за сезон "Лято 2010". Те бяха посрещнати от Дирк Шусдзиара - главен изпълнителен директор на "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД - концесионер на летището, директора на аеропорта Георги Чипилски и бившия шеф - Калин Барзов.

 

Пътниците слязоха по стълбичката под съпровода на духовата музика, изпълнена от учениците от Механотехникума в Бургас. Те получиха информационни материали и карта със забележителностите на града. Част от тях идват тук, за да нагледат жилищата, които са си купили. Други път ще се огледат за подходящ имот за купуване.

"Очакваме ръст от 5% през този сезон. Най-голям ще е прирастът от Русия, Израел, Полша и Скандинавието", каза Георги Чипилски. През 2009-та година летището е отбелязало спад с 12,5%. Тази година ще бъдат разкрити и нови линии - до Вроцлав, Полша и Екатерининбург, Русия. Пет са новите авиокомпании, които ще оперират на бургаското летище. Осем са новите чартърни дестинации за лятото: Алмати - Казахстан, Оденс - Дания, Ставангер и Лакселв - Норвегия, Кармар и Висби - Швеция, Печ - Унгария и Нотердам - Холандия.

През май ще бъде пуснат в експлоатация ремонтирания ВИП салон на летището. Работи се и по новия терминал, който трябва да бъде готов до 2013-та година.

 

Снимки Етелка Пирева