Тодор Райков провокира с инсталация и музика

Той е събрал 15 теми в 31 картини, теми, които са го вълнували през различен етап от живота му и не остават безразлични никого. Нестандартната експозиция започва с "За глобалното". Зрителят минава през различни състояние свързани с началото на човешкия живот, отношенията с родителите, наркотиците, общуването, смътта, интернет комуникацията, домашните любимци, изкушенията. Тодор Райков показва своята представа по темите и начина, по който те са променили възприятията на човека за заобикалящия го свят и за самия него. В изложбата са вплетени и стихове на Георги Тенев от книгата му - "Цитаделата".

"В подреждането на картините няма хронология. Затова започва с глобалното и завършва с деството", каза Тодор Райков. Според него човек трябва да се вглежда в малките неща, с които започва деня му и тях да опита да промени, защото глобалното е извън нас и то така или иначе се случва. "За края" е илюстрирана с Джим Морисън - фронтмен на "Доорс". "Вълнувам се от личността му. Краят може да означава и начало. Защото неговата смърт е дала тласък на десетки групи", разсъждава авторът.

За реализацията на идеята си той е използвал акрил и маслени бои, умело вплели в платното и колажа.

Според Тодор Райков проблемът в последните години е, че човека е загубил способността си за общува. Той се е претопил в глобалната мрежа и изпада в апатия граничеща с истерия, ако няма интернет или си забрави мобилния телефон.

Изложбата му се вписва в музиката, избрана специално за случая. Зрителят може да се потопи в света и мислите на автора и с помощта на парчетата на "Доорс", "Ю Ту", саунтрака от филма "Туин Пийкс", следвана от "Доорс" и "Мъжът в огледалото" на Майкъл Джаксън.

Чарли Чаплин "оживя" на откриването на изложбата. Приятел на художника (професионален актьор) се появи облечен като незабравимия Чаплин и застина като древногръцка статуя до една от картините в изложбата. Мераклии да се снимат с него не липсваха и той с охота позира с тях.