"Топлофикация" иска от омбудсмана жалбите на гражданите

 

Повод за искането стана писмено известие на Гиньо Ганев до всички топлофикации в страната, че при него са постъпили до момента "голям брой жалби, свързани с недоволството на гражданите от разпределянето на задълженията им за топлинна енергия, отдадена от сградната инсталация". Омбудсманът настоява да му бъде предоставена информация за това как топлофикационните дружества, в това число и бургаската топлофикация, разпределят стойността на топлинната енергия отдадена от сградната инсталация. Тази информация е била подготвена и изпратена, информираха от дружеството.

На свой ред обаче "Топлофикация" поиска копия от жалбите на бургазлии. Според ръководството на дружеството нямало как да се помогне на клиентите, ако не се знаят, какви са им оплакванията.

"Топлофикация" - Бургас има около 30 000 абонати и жалбите на граждани до момента са пренебрежимо малко в процентно отношение. Въпреки това всички изпратени до дружеството сигнали са разглеждани бързо и получават ответ, или разрешение. Ние винаги сме се стремели да бъдем в услуга на хората и дори една единствена жалба е важна за нас и тя ще получи компетентен отговор, съобразно закона.

На свой ред дружеството, като производител на стратегическа социална услуга в сферата на енергетиката, отправя апел към Гиньо Ганев да инициира законодателна инициатива за промяна на сега действащите законодателство и наредби за изчисляване на цената на топлоенергията. Начинът на изчисляване на сметките е определен не от топлофикационните дружества, а от законодателят и се извършва също не от производителите, а от съответни фирми за "топлинно счетоводство", което е изискуемо от закона.