Екзарх Антим I работи активно за независима българска църква

Екзарх Антим I работи активно за независима българска църква

130 години от смъртта на екзарх Антим I ще бъде отбелязана с панихида на 29-ти ноември (четвъртък). Заупокойната литургия се организира от Тракийско дружество “Странджа" в бургаския храм "Света Богородица" в 10:30 часа. След панихидата ще бъде открита изложба в Етнографската експозиция на Регионален исторически музей - Бургас с фотографии от житейския път на видния български духовник.

Антим I е първият български екзарх (от 1872), виден политик и общественик, останал в историята най-вече като защитник на идеята за независима Българска църква и за нейната роля като обединител на българите. Роден е през 1816 г. в Лозенград, Източна Тракия (днес град Къркларели в Турция).

Мисията му за налагане на независимостта на Българската църква го отвежда за кратко и в Бургас през 1872 г., където е посрещнат тържествено от българската общност в града.

Целият житейски път на екзарх Антим I е свързан с отстояване на българщината в Източна Тракия и след Освобождението продължава да търси начин за обединението и добруването на българския народ.