Мъжете, облечени като влъхви, привличат погледите на минувачите. Снимка Лина Главинова

Мъжете, облечени като влъхви, привличат погледите на минувачите. Снимка Лина Главинова

Трима мъже, облечени като тримата влъхви, от началото на седмицата вървят по бургаските улици и поздравяват минувачите с настъпващото Рождество Христово. Преди 2000 години влъхвите са поднесли даровете си на малкия Иисус Христос, който се е родил в ясла. В Евангелието не се казва нищо повече за тях. Едва през Средновековието възниква традицията с назоваването на техните имена и приписването им на царския сан. Според западноевропейските разбирания, влъхвите са трима – Каспар, Мелхиор и Валтасар и имат царски произход. В някои държави като Италия "Празникът на тримата влъхви" е неработен ден.
В православието тримата влъхви не се смятат за царе, нямат имена и точно определен брой.
В евангелския текст мъдреците идват в Йерусалим от изток, следвайки звезда, оповестяваща раждането на новия юдейски цар. Новината смущава цял Йерусалим, но най-вече Ирод, царя на Юдея. Юдейският владетел повиква източните мъдреци при себе си и им казва да намерят новородения Иисус, за да се поклони и той на новия цар. Влъхвите продължават радостни следването на звездата и тя ги отвежда във Витлеем, точно в къщата, където се намират Младенецът и майка му Мария. Те падат и се покланят на невръстното момче. Принасят му съкровищата си: злато, тамян (ливан) и мѝро (смирна). Мъдреците не се връщат при Ирод, понеже получават на сън откровение. Заминават за страната си по друг път.
В Евангелието влъвхите са наречени μάγος, което обикновено се превежда като магьосници. Според най-разпространената класическа версия в античните времена така са наричани жреците на зороастризма – религия, която по време на Рождество Христово е била широко разпространена не само в Изтока, но и в самата Римска империя. Съгласно езотерическата традиция тримата влъхви пристигат във Витлеем от земите на презвитер Йоан. Ориентацията им по Витлеемската звезда предполага, че са били астролози.