Туристи опънаха палатки в защитена местност

Кметът Петко Арнаудов назначи комисия и разпореди незабавна проверка, която констатира няколко нарушения: незаконно разполагане на палатков лагер и каравани на дюните и морския плаж, незаконно бивакуване в защитена територия, каквито са пясъчните дюни, и къмпиране без одобрени строителни книжа. Извършване на незаконна търговска дейност и самоуправство с терени, държавна и частна собственост, е другото сериозно нарушение.

Арнаудов ще сезира за нарушенията Областната управа, МОСВ, МРРБ, НАП и полицията.

При огледа на място проверяващите се натъкнаха и на купища боклуци и нерегламентирано сметище на южния подход към плажа. Не е ясно кой почиства терена, но проблемът е и в това, че не се заплаща туристическа такса. От общината решиха да предложат на наемателите на плажа да сключат договор с нея за извозване на боклуците.

Красивите морски плажове в региона напоследък се превърнаха в притегателно място за нерегламентирани къмпинги. Много често палатки се разполагат и върху частни терени без знанието на собствениците. Преди две лета любители на техномузиката окупираха 80 дка частни земеделски имоти на морския бряг край село Варвара и оставиха след себе си тонове боклуци, които общината почисти за своя сметка.

Палатки са окупирали и боровата гора в южния край на плажа на "Арапя".