Туристи тръгват към връх Мальовица с раница и крем срещу изгаряния

силни усещания тръгват нагоре през зимата, но са се снабдили с нужното оборудване за преодоляване на преспите сняг. Повечето планинари избират лятото, за да стигнат върха и да се насладят на красотата на Рила планина. Маршрутът тръгва от Гюлечица, минава по обозначените горски пътеки, покрай Малката писта на Мальовица и оттам се поема в посока хижата. Задължителното условие за всеки, който тръгне с групата по маршрута е да носи със себе си раница с вода, храна, слънчезащитен крем против изгаряния, шапка и дъждобран. В планината времето се сменя много бързо и слънцето може за броени минути да отстъпи място на дъжда. Тази смяна обаче не се отразява на настроението на тези, които са решили да стигнат до горе.

 

Първата спирка на групата е фижа "Мальовица". Там е и първата закуска през 8-часовия маршрут. От хижата може да се види върха, към който групата се е отправила. Изкачването нагоре става по тераси, туристите се движат в колона по един. Следващата почивка е на втората тераса. Там е монтирана и плоча с имената на загиналите наши алпинисти, катерили върхове у нас и в чужбина.От това място пътят продължава в посока Еленино езеро. Оттам изкачването става по-стръмно, катери се само склона. Това е и последният преход до върха. Със стъпването на Мальовица обаче туристите разбират, че усилията са си стрували - заради невероятнота гледка, която се разкрива пред тях. Като длан "изплува" едно от най-светите за българите места - Рилският манастир. Заради височината си (Мальовица е висока 2729 метра) от там се виждат връх Вихрен, връх Мусала, планината Витоша, Урдини езера и трите Мальовишки езера. От върха започва и спускането обратно надолу в посока Гюлечица.

Маршрутът е с продължителност 8 часа. Тръгването е в 7.00 часа сутринта от хотела в Гюлечица. В раницата се слагат пакетите с храна - за закуска и обяд. Вечерята е в хотела след прибиране на групата.

Изкачването до връх Мальовица е част от планинска ваканция, която включва 5 машрути до различни места. За повече информация за датите на пътуванията и записвания: http://www.chernomorie-bg.com/reklamno-saobshtenie

За подробности телефон: GSM: 0882 49 23 64


Снимка Интернет