Турска писателка, близка на Орхан Памук с първа премиера в Бургас

 

Специални гости на представянето бяха генералният консул на Турция в Бургас Сибел Еркан и кметът на Бургас Димитър Николов. Поздрав към писателката поднесоха и децата от читалище "Пробуда" в община Руен.

Солмаз Камуран е майсторка на исторически романи. В тях тя описва действителни събития и герои, засяга общочовешки теми, които са вечни и непреходни. В романа си "Естер-една еврейка в османския двор" писателката проследява една епоха - един век от историята на империята и съдбата на своята героиня. Авторката не е безразлична към отделните етноси. Затова и в книгите си увлекателно разказва истории на хора с различна вяра. Нейните корени водят началото си от България. Една от бабите й е от Русе.

Своя талант тя дължи на дядо си - Ибрахим Кенан, известен турски журналист, както и на вродената си дарба да пише увлекателно и картинно да пресъздава случки и истории. Съпругът на писателката - Четин Алтан е и нейн колега по перо. Камуран е редактор на книгата му "Небе, колкото длан", която е излязла на български език през 1984 година.

Книгите на Солмаз Камуран са преведени на над 10 езика. В някои страни по продажби тя надминава своя сънародник и близък приятел Орхан Памук, носител на Нобелова награда за литература. "Естер-една еврейка в османския двор" излиза на български под знака на издателска къща "Памет". Преводачка на книгата е д-р Панайотка Панайотова.