Key2

Key2

Търсят европари за стария кей на Поморие

и реновиране на кея. След одобрение на проекта финансирането ще се осигури напълно от Европейския фонд за рибарство без задължение за дофинасиране от страна на общината, а ремонтните дейности по мостика ще приключат в рамките на една година.

Старият кей е един от символите на града. Построен още преди Втората световна война, той е бил използван като пристан за малки товарни, а по късно и за риболовни и пътнически кораби. Днес мостика е туристическа атракция за гостите на града и място със сантиментална стойност за жителите. За съжаление, въпреки нуждата от постоянна поддръжка на подобен тип съоръжения , позиционирани в морето, до сега кеят е бил оставен на пагубното въздействието на солта и влагата. Миналата година, след извършен водолазен оглед, община Поморие забрани достъпа  до него заради опасни увреждания по конструкцията на кея.KeyKey1

От тогава общината насочи всички усилия в търсене на средства, за да вдъхне нов живот на стария кей, който е част от историята и спомените на поморийци и който изгражда облика на града и развива потенциала му в областта на рибарството и туризма.

При ремонтирането на мостика, със специална подводна техника ще бъде изцяло подменена носещата конструкция, което ще гарантира безопасността на посетителите. Дървената конструкция, парапетите и стълбищата към него, изграждащи облика му, също ще бъдат подменени. Разходката по кея отново ще се превърне в истинско удоволствие и гостите ще могат да се наслаждават на красотата на Поморийския залив със стационарен бинокъл за наблюдение.