Ученичка от ТОХ-а спечели конкурс, ще стажува в частна фирма

- стажантска програма във фирма "Денито". Конкурсът се организира за първи път от четиризвездния хотел "Мираж", под патронажа на Община Бургас и с медийната подкрепа на информационен сайт Chernomorie-bg.

 

Две гимназии по туризъм - бургаската "Проф. д-р Асен Златаров", гимназия "Алеко Константинов" в Поморие и Колежът по туризъм към университет "Проф. д-р Асен Златаров" взеха участие в конкурса. Те се представиха с по няколко отбора разделени в групи. Участниците трябваше да приготвят великденски козунаци, салата, топло ястие и да покажат уменията си по карвинг - изкуство да се правят растения, цветя, животни от плодове и зеленчуци.

Продуктите за състезанието бяха осигурени от "Болеро". Задачата за направата на салата беше зададена от "Денито". Участниците трябваше да приготвят по оригинален начин джуркан боб. Ястието е избрано, защото е сред най-популярните у нас. Представители на фирмата оценяваха приготвените салати по няколко критерия - вкус, структура, презентация, визия и умения за работа с екип.

Повече от два часа ученици и студенти работиха, за да приготвят ястията. Най-много бяха участниците в категорията за приготвяне на салата от джуркан боб.

Отборът на гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" си помагаше, докато всеки един от четиримата ученици приготвяше своя боб. Данилена Петрова беше направила кошничка от пармезан и лучени кълнове, в която постави малки домати напълни с боб - пасиран и добавен към него морков и запръжка от червен пипер. Елизабет Славова (носителката на първата стажантска програма на "Денито") бе избрала да приготви боба по следния начин - тя смеси наполовина цял, наполовина пасиран боб, към него прибави праз, чушки и лютеница за цвят. И с тази си рецепта успя да спечели компетентното жури. Съотборникът й Димитър Калошев приготви своя боб също като нея - наполовина цял, наполовина пасиран, добави нарязани кисели краставички, морков. Пълнежът беше поставен в кошнички от пресни краставици, овкусени от балсамов оцет и чили сол. Надежда Коларова заложи на традиционния джуркан боб запържен с олио и червен пипер, моркови, лук, магданоз, джоджен. Свареният, пасиран и овкусен боб тя оформи като квадрат като преди това добави маслини и чушка.

Диана Златева - студентка в Колежа по туризъм, беше решила да изненада жури и гости на конкурса с мус от бял боб. В коктейлна чаша тя подреди чипс от брускети и върху тях сложи приготвения джуркан боб, овкусен с джоджен, чушка и зехтин. Колежката й Силвена Мъглова заложи на традицията. Тя беше сварила боба, след което го беше намачкала като беше запазила и отделни цели зърна, към тях добави зелина, морков, лук, чушка, сушени сини сливи, зелен джоджен, ноазети от целина, лимонов сок и зехтин. Ястието беше поднесено в глинена гондола.

Докато част от отборите работиха по заданието за джуркан боб, другите майсторяха ястия от пилешко месо в кухнята. Те бяха поднесени предимно върху канапета от зеленчуци.

Истинско изкуство показаха и участниците в категорията по карвинг. Учениците от гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" направиха от плодове кръст като символ на вярата, гълъб, който символизира мира и ръце, които символизират човека. На тяхната маса от ананас се "роди" и каляска.

Букет от цветя изпъстри масата на студентите от Колежа по туризъм. Те бяха направила лалета от картофи с инструментите за карвинг, които след това бяха оцветили с безвредна боя. Иван Денев - второкурсник в колежа беше направил от картофи и лебеди. Студентът иска като завърши да си търси работа в чужбина. "Не виждам реализация тук у нас. Не може собствениците на ресторанти и хотели да имат големи изисквания към нас, а да не предлагат съответното заплащане", категоричен е Иван. За лятото той вече си търси работа в Испания и ако успее, в края на сезона ще се върне в Бургас, за да завърши колежа. По карвинга се запалил случайно и му харесва да майстори разни житовни и растения от зеленчуци.

За втора година тънкостите на карвинга изучават и учениците от гимназия "Алеко Константинов" в Поморие. С помощна на общината, която ги подпомогнала финансово, бил създаден кръжока по карвинг. По време на конкурса учениците от гимназията показаха какво са усвоили за краткото време, откакто се занимават с карвинг.

На финала на конкурса бяха присъдени и наградите. Освен Елизабет Славова, награди получиха и други участници в съответните категории.

Победител в категория "Хлебарство" стана отборът от професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров"- Бургас, заданието беше да се направи 2 вида козунак. Най-добри в карвинг изкуството се представиха отборът от Колеж по туризъм, те грабнаха и наградата за най-добре овкусена и аранжирана салата. Първи в топлинната обработка бяха професионална гимназия по туризъм "Алеко Константинов" – Поморие, те приготвиха по уникални начини 5 вида пилешко месо с Великденски сос, по задание на фирма "Болеро".