Ученици от Бургас ще рисуват птиците на Пода Дотка Калъчева. Срещата с птичето богатство на защитената територия ще се случи в природозащитен център "Пода". Поканата към младите художници е от екипът на проект  "Живот за Бургаските езера" към програма "LIFE+" на ЕС изпълняван от Българско дружество за защита на птиците.

 

От повече от 275 вида птици, установени в защитената местност, младите таланти ще се постараят да нарисуват 16 от тях. Това са видове, които лесно могат да бъдат наблюдавани от терасата на природозащитния център или разхождайки се покрай водоемите. Повечето от избраните "модели" за художниците гнездят в защитената територия. Такива са сивата, малката бяла и нощната чапли, както и блестящият ибис и лопатарката. Наред с тях учениците от специализираната паралелка на гимназията ще рисуват една от най-пъстрите птици в българската природа – земеродното рибарче, както и друг изключително атрактивен вид – белият ангъч. Други обитатели на защитената местност, които творците ще пресъздадат на белите си листа са величественият морски орел и по-скромният от него тръстиков блатар. Обекти за рисуване ще бъдат още потайният голям воден бик, къдроглавият пеликан и двата вида корморани, отглеждащи потомството си в защитената територия. Големият корморан гнезди на старите електрически стълбове, а по-малкият му събрат сред трастиковите масиви и по-ниските дървета в защитена местност "Пода".

Творбите на учениците ще бъдат част от изложба, която ще краси природозащитния център, а дванадесет от тях ще бъдат включени в календар на проект "Живот за Бургаските езера" за 2012 година.