Ученици от Несебър спечелиха "Орфеево изворче" 2100 участници от цялата страна (532 индивидуални и 220 колектива) показаха на 4 сцени пред многобройна публика онова автентично родно изкуство,прекосило епохи и векове,издържало превратностите на времето и успяло да съхрани през годините своя колорит и неповторимо изящество.Те показаха,че няма по-звучни от българските песни,по-красиви  от българските танци,по-пъстри от българските носии.

Две поколения коледари – деца от СОУ "Любен Каравелов" и техните бащи представиха уникалния обичай "Коледа" в село Еркеч. Това стана с активното съдействие на Райна и Йордан Стойкови , на Т. Желязкова , чиито корени са от планинското селце и на родители. Тяхната изследователска и събирателска дейност помогна за повишаане на етнографската култура на децата и отличното им представяне. По време на конкурсната програма те бяха неотлъчно до самодейците, вдъхвайки им кураж и самочувствие.

Истински фурор предизвика участието на несебърската група и в ревюто на национални костюми. От бабините ракли бяха извадени надиплените автентични и уникални носии.Под ръководството на г-жа Андиопа Цветкова и баба Райна на сцената децата пристъпяха горди от това,че са българи, накипрени и нагиздени в приказни премени.

Представени бяха пет народни носии от село Долни Пасарел, като най-старата от тях – вълнен сукман „Чуя” е на 200 години . Той грее с всички цветове на дъгата и е украсен с гайтани и сърма.

Редом с пасарелските костюми бяха показани съвременен шопски костюм, северняшки костюм от село Лесидрен , носии от село Огнен (Бургаско) , от Средец и Карнобатско. Лазарки от Еркеч в края на ревюто създадоха пролетно настроение с уникалните еркечки "чукамани", "кунтохи", "кавади", "врахи", "дубли" и "кондури".

След блестящото представяне в X юбилеен музикално-фолклорен конкурс "Орфеево изворче" двадесетте участника получиха поздравления от ръководството на СОУ "Любен Каравелов" и изненада – от магията на българския фолклор се озоваха в страната на чудесата. Разбира се , с Алиса.

 

Мара Момчилова