Ученици от строителни гимназии в състезание за най-добра мазилка с домакинството на гимназията по строителство и архитектура "Кольо Фичето". Състезанието е по инициатива  на Министерството на образованието и под патронажа на  Камарата на строителите в България.

Строителната гимназия ще посрещне през март отборите на аналогични професионални училища от Димитровград, Казанлък, Кърджали, Сливен, Стара Загора, Хасково и Ямбол.

За първи път Бургас ще е регионален център на  престижното съревнование. Останалите 3 града, в които ще бъдат  регионалните кръгове тази година са Варна, Габрово и Перник.

На 18 февруари  ще се проведе  училищният кръг на състезанието, на което ще се явят 3 отбора по 6 ученика от 12-те класове на специалността "Строителство и архитектура". Те ще се състезават  в 4 направления - мазилки и спирит ефекти, облицовки и настилки, сухо строителство и зидария. Материалите ще бъдат осигурени от спонсорите на събитието - водещи фирми в строителния бранш.

"Интересът към състезанието е голям. Участниците се подбират на доброволен принцип, но  е много престижно да попаднеш в отбора за  регионалния и националния кръг, затова желаещите са много", каза Веселин Пъйнев, директор на гимназията.

Ученици и ръководство са амбицирани  да се представят достойно като домакини и си пожелават класиране за националния финал на "Най-добър млад строител", който ще бъде през април във Варна.

Строителната надпревара е част от "Панорамата на професионалното образование", в рамките на която се провеждат състезания по различни предмети и дисциплини, преподавани  в професионалните училища.

Миналата година на националната "Панорама", която се проведе в Пловдив, златен и сребърен медал за гимназията спечели отборът, съставен от абитуриенти по специалността "Парково строителство". Той се състезава в направление "Озеленяване и цветарство".