Сивелина Илиева ще координира проекта на учениците. Снимка Лина Главинова

Сивелина Илиева ще координира проекта на учениците. Снимка Лина Главинова

Ученици от бургаската Търговска гимназия влизат в ролята на детективи и ще следят "под лупа" как се изпълнява проекта за обновяване на сградата на бившия Дом на НХК сега Културен дом Бургас. Името на проекта е: "Реконструкция, ремонт и обновяване, внедряване на мерки за енергийна ефективност в Културен дом на Лукойл Нефтохим - град Бургас" и е на стойност 9 503 000 лева. Цялата стойност на проекта е 9 503 000 лева. 4 019 000 лева е размерът на безвъзмездната финансова помощ, която ще бъде предоставена по оперативна програма "Региони в растеж". 5 151 385 лева ще бъде размерът на кредита, който Общината ще тегли чрез ДЗЗД "Фонд за устойчиви градове" (ФУГ), създаден с цел изпълнение на финансов инструмент "Фонд за градско развитие". Собствените средства, с които Общината ще участва в реализацията на проекта са в размер на 330 050 лева.

Ремонтът започна през юли 2019 година. 

"Учениците от Търговската ще проверяват изпълнението на проекта. Ще следят как се спазват заложените срокове, как се разходват средствата по него, как се изпълняват дейностите. Това става в рамките на проекта "Детективи на европейски проекти", който се финансира от Европейската комисия и се изпълнява в четири страни от Европейския съюз - България, Гърция, Хърватска и Испания", каза Евелин Кузманов - управител на Областния информационен център.

В България в проекта участват гимназии от шест града - Бургас, Шумен, Видин, Силистра, Пазарджик, Ямбол. Във всеки град ученици от избрана гимназия ще следят за изпълненията на конкретен проект, който се реализира със средства от оперативни програми. Това ще става в партньорство с представители от ОИЦ в съответния град. В Бургас проектът ще се координира от Сивелина Илиева - експерт "Комуникация и информация" в ОИЦ. Тя ще бъде връзката на учениците с Община Бургас и фирмата изпълнител на проекта за Културния дом.

Проектът "Детективи на европейски проекти" води началото си от Италия през 2013 година. На базата на италианския опит ЕК разширява обхвата му и тази година в него участват четири страни.

Дейностите по проекта ще бъдат разделени на четири фази. Финалът е в София през юни. Тогава всяка гимназия ще излъчи свои представители, които ще защитят проектите си. Най-добрият ще бъде отличен като учениците ще получат шанс да пътуват до Брюксели да посетят европейските институции.