Всяка провинция реша на коя дада да отвори училищата

Всяка провинция реша на коя дада да отвори училищата

Училищата във Федерална република Германия отварят по различно време, според решението на отделните правителства. Това са част от мерките, които се въвеждат, след като броят на заболелите се стабилизира. Общият брой на регистрираните случаи от началото на пандемията до днес са 164 967. Активните случаи са 29 155. Оздравелите вече са 130 600. Починалите от COVID - 19 са 6 812, което прави 80 на 1 млн. население.

До днес са направени 2 547 052 теста или 30 400 на 1 млн. население.

Отварянето на училищата в страната се случва месец и половина, след като  бяха въведени мерки за борба с корона вируса. Извънредното положение в Германия бе въведено от 16-ти март. От тази дата са затворени училища, детски градини, музеи, галерии. Заради федералния характер на страната, освен правителствените ограничения, на места са въведени и мерки от страна на местните правителства. Някои от провинциите са затворени за придвижване на хора.

След като отвориха магазините до 800 кв.м., сега предстои поетапното отваряне на училищата за ученици, които им предстоят изпити.

Отварянето ще става във всяка провинция по различно време. Правителствата в страната се споразумяха това да става поетапно от 4-ти май. От тази дата отварят училищата за абитуриенти и за ученици, на които им предстоят изпити за преминаване в по-горен клас.

В провинция Баден-Вюртенберг училищата отварят на 4-ти май за всички ученици от общообразователните училища, които трябва да положат изпити през настоящата или следващата година. В началото ще им бъдат преподавани основните предмети. Изпитите на абитуриентите са планирани за 18-ти май.

За ученици от рискова група се отварят индивидуални възможности за полагане на изпити. Всеки, който през последните няколко седмици не е обхванат от дистанционното обучение, трябва да получи специално внимание.

В Бавария отвориха училищата на 27-ми април. Завършващите класове в гимназии, средни и средни училища, както и майсторски класове могат след това да се върнат в училищата за целенасочени подготовки за изпити - макар и в по-малки групи. Предстоящите изпити до голяма степен бяха отменени, така че студентите да могат да се подготвят за изпитите си.

Останалите училищни дейности - също за тези, които завършват следващата година и за четвъртокласниците - трябва да започнат отново постепенно от 11-ти май най-рано.

В Берлин-Бранденбур учениците от X клас се върнаха в училище, за да се подготвят за изпитите от 27-ми април. От 4 май 2020 г. в клас ще влязат учениците от 6-ти клас в началните и общинските училища, както и учениците в средните училища, които искат да завършат образованието си през следващата година. В следващите седмици училищата ще бъдат отворени и за останалите ученици.

В провинция Бремен на 27-ми април учениците от X клас се върнаха в гимназиите и подготвителните класове на гимназиите. От 4-ти май отново в класните стаи ще влязат учениците от 4-ти класове на началните училища в малки групи и петите класове. След това училищата трябва да въведат принцип на ротация, за да могат учениците да имат редовен контакт с учителите.

В провинция Хамбург поетапното отваряне на училищата започна на 27-ми април.В клас влязоха учениците, на които им предстои завършване на гимназията. От 4-ти май следва в стаите да влязат учениците от 4 клас на началните училища, 6 класове на гимназиите и горните нива на областното училище и гимназията. Всички класове са разделени на малки и строго отделни учебни групи. Училищата трябва да имат повече свобода, така че уроците трябва да са възможни и следобед.