Училищата в Несебър с "Ден на отворени врати" Инициативата е на Регионалният инспекторат по образованието и Областна управа – Бургас. В рамките на десетдневката ще отворят врати и деветте училища, намиращи се на територията на Община Несебър – едно средно общообразователно училище, една професионална гимназия и седем основни училища. В този период ще бъде осигурен достъп на ученици, учители, родители и граждани, които желаят да се запознаят с възможностите за обучение. Всеки, проявяващ интерес към организацията на образователно-възпитателния процес, ще може да присъства при провеждане на учебни часове и извънкласни дейности.

Десетдневката открива още една възможност за засилване връзката между училището, семейството и гражданското общество. Общественият интерес безспорно ще засили мотивацията на учители и ученици, както и увереността на гражданите, че за подрастващите в Община Несебър са създадени възможности за качествено образование на съвременно ниво.

Общинските училища осъществяват своята дейност в съвременни сгради с модерна и отговаряща на функциите им материално-техническа база. Образователно-възпитателният процес се осъществява от екипи от професионалисти-педагози, чиято непрекъсната професионална квалификация е приоритет както на училищните ръководства, така и на общинската власт.

Десетдневката на отворените врати в системата на средното образование в Община Несебър обхваща: СОУ "Любен Каравелов" – Несебър, ПГ "Иван Вазов" – Слънчев бряг, ОУ "Св. св. Кирил и Методий" – Свети Влас, ОУ "Св. св. Кирил и Методий" – Обзор, ОУ "Васил Левски" – село Тънково, ОУ "Св. Иван Рилски" – село Кошарица, ОУ "Г. С. Раковски" – село Оризаре, ОУ "Св. св. Кирил и Методий" – село Равда и ОУ "Св. св. Кирил и Методий" – село Гюльовца.