Предизвикателството започна днес

Предизвикателството започна днес

Уиндсърф предизвикателството "WIND2WIN" стартира днес. В него участват уиндсърфистите Йоан Колев и Илияна Стоилова. Те отплаваха от Дуранкулак към Резово, за да осъществят подготвяното една година морско предизвикателство за скоростно преминаване по море между най-северната и най-южната точка на българското Черноморие. Разстоянието е общо около 300 км.

Точната прогноза най-после се сбъдна – северен вятър със сила 8-10 м/с, за да могат двамата да стартират, движени единствено със силата на вятъра и човешкия дух.

На 19-ти септември,  предстои вторият етап от предизвикателството – морски преход през Бургаския залив в посока Созопол, което ще бъде и най-тежката част от придвижването с уиндсърф -  още от нос Емине Илияна и Йоан ще излязат почти в открито море, а от пристанището в Бургас ги очаква сериозен трафик на кораби и най-неприятното, евентуална среща с мазутни разливи по трасето.

Тази част никак не е маловажна, тъй като целта е не само да се измине за най-кратко време впечатляващото разстояние, но преди всичко – да се привлече вниманието на обществеността върху проблема със замърсяването на водите ни. По цялата дистанция екип морски морските биолози, придружаващи сърфистите, ще имат задачата да снемат проби, които ще оформят екологичната картина на морската вода, ще наблюдават и локализират местата с плаващи морски отпадъци и ще записват наблюденията си върху морските бозайници в Черно море (трите вида делфини). 

В последния етап от предизвикателството уиндсърф тандемът ще премине между Созопол и Резово, но тук, както и в първия етап, ще се движи близо до брега и почти успоредно на сушата.

Маршрутът на "WIND2WIN" се трасира за пръв път и представлява своеобразен експеримент за сърфистите и целия екип на предизвикателството.

Галерия