DSC_9924

DSC_9924

Успял бургазлия в Белгия дава съвети за бизнес

природоматематическата гимназия и след това продължава обучението си в Льовен. От 13 години живее и работи в белгийския град. Благодарение на наученото той започва свой бизнес в сферата на софтуерни консултантски услуги. През 2013 година компанията успешно е придобила финансиране от Фламандската агенция за иновации чрез наука и технологии относно иновативен проект на д-р Ховсепян в областта на интелигентните системи (smart grid systems) за предоставянето на вода. Днес Арам Ховсепян презентира уменията и бизнеса си на форума "Възможности за европейско финансиране и стимулиране на млади предприемачи и иноватори през новия програмен период 2014 – 2020",DSC_9897 който се проведе в Бургас. Той се организира от евродепутата доц. Маруся Любчева. Целта на форума е да запознае младите и находчиви бургазлии с възможностите, които дава Европейския съюз за развитие на предприемачество.

Доц. Любчева представи възможностите за "Иновационни ваучери" като част от програма "Хоризонт 2020". "Хоризонт 2020" има за цел да обедини съществуващите към момента три отделни програми на Европейската комисия - за наука, иновации и Седма рамкова програма. Общият размер на финансирането, което се предвижда за периода 2014-2020 г. е в размер на 80 млрд. евро. Програмата ще се съсредоточи върху превръщането на революционните достижения в областта на науката в иновационни продукти и услуги, които осигуряват възможности за развитие на висшите училища в рамките на Общността, научноизследователски организации и бизнеса и променят положително живота на хората. Едновременно с това тя ще цели драстично намаляване на бюрокрацията, като опростява правилата и процедурите за привличане на най-добрите изследователи и на по-широк кръг от иновационни предприятия.

Участие във форума взе и Леонардо Пичинети - старши съветник по изследвания и иновации и директор на "Европа за бизнес". Той презентира възможностите по програмата "Cosme" - в подкрепа на малкия и среден бизнес. Тя дава възможност 45 дни след посписването на договора да се получи 60% от общия бюджет за реализация на проекта.