В Англия подаръците се слагат под елхата седмица преди Коледа. Снимки Наташа Гочева

В Англия подаръците се слагат под елхата седмица преди Коледа. Снимки Наташа Гочева

Коледните празници в Англия започват още в началото на декември с украсояването на улиците, магазините, а по-късно и на частните двороеве, къщите и домовете с пищни и много красиви светещи гирлянди и фигури, както и с традиционното коледно дърво - елхата. Това разказа бургазлийката Наташа Гочева, която от години живее и работи в Манчестър, Великобритания.

За разлика от много други народи, сред които и българския, англичаните не празнуват на Бъдни вечер, а на Рождество Христово.

В седмица преди Коледа под елхата се подреждат и подаръците за всеки един член от многолюдната фамилия. Много преди празника, близки и приятели изпращат традиционни коледни картички, които се подреждат в дома на видно място или се закачат да висят на специално опънато въженце до камината.

"Има традиция под свода на една от вътрешните врати да се постави клонче имел, която традиция датира от времето на древните друиди. Вярването е, че притежава мистични сили, гони злите духове и носи късмет на семейството. Традиция е и мъжете да откраднат целувка от всяка жена, уловена под имела, а ако откаже се смятало за лош късмет", разказа Наташа Гочева.

На 24-ти декември - Бъдни вечер, англичаните на празнуват. Често излизат да се почерпят с алкохол по местните кръчми, наречени пъбове. Прзненството започва на 25-ти декември с празничен обяд или вечеря. Събира се цялата фамилия, облечени в красиви пуловери украсени с коледни орнаменти и картини. "Трапезата е пищно украсена със най-красивите прибори и посуда, които семейството притежава, свещници със запалени свещи, салфетници, кристални чаши и елхови клонки. Интерес представлява основната забавна украса на масата - коледните крекери. Това са картонени цилиндрични кутийки наподобяващи дълаг бонбон, в които има малък подарк-изненада, хартиена корона за главата и листче с шеговит въпрос - закачка", допълва бургазлийката.

След като изядат основното ястие от коледната вечеря, всеки член на семейството хваща единия край на крекера, а съседа до него - другия и дърпат силно в различни посоки, докато бонбона с пукот се разкъса и от него изхвърчат изненадите.

Осноното ястие на коледната трапеза на англичаните е печена пуйка. На масата присъстват още и печени картофи, печен пащърнак, "Pigs in Blankets" (представлява мини колбаси, увити в бекон), варени зеленчици - моркови, грах, брюкселско зеле и различни сосове. Десертите, които се сервират на този ден са - коледен пудинг, съставен от сушени плодове и подправки - канела, индийско орехче и карамфил. Традиционно в него се поставя сребърна монета, за която се вярва, че носи късмет на този, който я намери. Пудингът се залива с бренди и се запалва преди сервиране, така че винаги е много ефектно ястие.

На масата на Коледа присъстват и пайове с кайма (Mince pies) - ползват се като лакомство към чая. Пълни са с лепкава смес от сушени захаросани плодове, подправки, потопени в ром или бренди. Могат да се ядат студени или по желание притоплени и поляти с крам. В миналото са били направени от кайма, от където идва името им.

"Ние българите, както и в България, празнуваме на Бъдни вечер. Събираме се близки и приятели, всеки подготвя някакво ястие за тържествената трапеза. Разбира се, ястията са типично от българската кухня, баница с късмети (ние си правим такава не само при посрещането на Нова година, но и на Бъдни вечер), тиквеник, баница със спанак, баклава, чушки пълнени с боб, ядки, плодове и за след 24 часа, когато посрещнем Рождество Христово - мусака, сарми лозови и зелеви и други месни специалитети. Единственото, което аз и моите близки взаимстваме от английската традиция, това са забавните крекери, които "пукаме" в полунощ след като сме си получили късметите от разрязаната баница. Нашата компания отбелязваме Рождество два пъти, веднъж по българско часово време, когато в България е 24.00, а тук - 22.00 баса и след това в полунощ - английско часово време. Българската общност в Манчестър всяка година организират коледно парти на Бъдни вечер, но ние никога не сме били на такива. Ходили сме на много други, организирани от българите тук, но по други поводи - 3 март, Първа пролет и други", допълва Наташа Гочева.

Галерия