В Белгия вече се наслаждават на възможността отново да отдъхват навън. Снимка Янчо Събев

В Белгия вече се наслаждават на възможността отново да отдъхват навън. Снимка Янчо Събев

В Белгия отвориха кафенетата и заведенията от днес, 8-ми юни. Максималният брой на клиентите на една маса може да бъде 10 души, като между масите трябва да има разстояние от 1,5 метра. На собствениците на ресторанти, заведения и нощни магазини е разрешено да работят до 01.00 часа след полунощ. Това са част от разпускането на мерките в Кралство Белгия, която са разрешени с днешна дата.

Репортери на "Черноморие" вече 13-та седмица от началото на пандемията ви правят съпричастни със случващото се в Европа и света посредством разкази на бургазлии, които живеят в различни страни.

"От днес вече е разрешено да имаш контакт с до 10 души, които са извън семейството ти. Дори е възможно този кръг от хора да бъде различен всяка седмица. Но не се препоръчва близък контакт с тези хора т.е. не се насърчават прегръдките и целувките", разказа бургазлията Янчо Събев, който от който от години живее и работи в Льовен, Белгия.

Разхлабването на мерките в Белгия започна поетапно от 4-ти май.

В Белгия отвориха фризьорските салони, музеите и пазарите

В страната от първия установен случай на заболял с COVID – 19 на 8-ми март до днес броят им вече е 59 348 лица. За последното денонощия там са регистрирани нови 154 случая. Активните към днешна дата са 33 340. Починали са 9 606, а оздравелите вече са 16 315. В Белгия са направени 949 675 теста, което прави 81 964 на 1 млн. население (жителите на страната са 11 586 489 души б.а.).

Постепенното намаляване на броя на новите случаи, което се забелязва от средата на май насам позволява и поетапното разхлабване на мерките от страна на правителството.

От днес вече са разрешени и културни дейности, но без публика.

Жителите на страната вече могат да планират еднодневно или няколкодневни екскурзии из страната.

Разрешава се и спортуването в зали и фитнес центрове, като трябва да се спазва нужната дистанция между хората там. Все още е забранено практикуването на спортове, при които има контакт между състезателите. Изключение прави този вид спорт при деца до 12 години.

От 15-ти юни ще бъдат разрешени пътуванията от Белгия до 31 европейски държави в това число – 26 страни – членки на Европейския съюз и Великобритания, Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. От правителството предупреждават гражданите на страната, които ще пътуват, че държавите от списъка могат да налагат ограничения по отношения на хората, които живеят в Белгия. Затова преди да се планира пътуването, трябва да се провери дали има някаква забрана или карантина при влизане в съответната държава.

Следващата фаза за облекчаване на мерките в Белгия влиза в сила от 1-ви юли. От тази дата ще бъде разрешено практикуването на контактни спортове за всички. Отварят се басейните, сауните и спа центровете, като трябва да се спазват противоепидемичните мерки.

От 1-ви юли се разрешава да работят увеселителните паркове и кината. От тази дата се допуска и публика на културни събития, като зрителите не трябва да бъдат повече от 200 души.

От същата дата се разрешава и провеждането на религиозни събирания с до 200 участници.

От началото на следващия месец ще могат да започнат работа и казината.

От 1-ви август вече ще отворят и панаирите.

А от 1-ви септември ще бъде разрешено да работят и дискотеките, и да се организират партита, както и да се провеждат масови събития.