IMG_0604

IMG_0604

В бизнеса е важно да казваш "Не"

В началото на всяка седмица трябва да се направи график със задачите, които предстои да бъдат изпълнени. Той е средство за управление на времето. Графикът условно може да бъде разделен на четири сектора - в сектор "А" влизат спешните и важни задачи, в "Б" - спешните, но не важни задачи, в "С" - важните, но не толкова спешни ангажименти, в "Д" - не толтова важни и не толкова спешни задачи. Когато се научим да ги разпределяме по категории, ще имаме нужното време за всичко. Това обясни Фатих Йалдъз - лектор на двудневния семинар, който се проведе в Къркларели, Турция. IMG_0601Той е в рамките на проекта "Повишаване зачитането на равенството между половете в българо-турския пограничен регион". Проектът се изпълнява от Търговско индустриална камара Бургас и Търговско промишлената камара в Къркларели, Турция. Той се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз.

В рамките на проекта трябва да бъдат реализирани два семинара и две работни етелиета в двете страни. Домакин на първия семинар бе ТПК в Къркларели с председател Ертуурул Зийа Четинташ. Той посрещна и българската делегация водена от Видка Вълчева - заместник-председател на ТИК - Бургас.IMG_0617 В семинара от българска страна участваха ръководителите на проекта от ТИК, Нели Гергова - главен експерт в Областна управа Бургас, Зюмбюла Маринова - старши експерт социални дейности в община Средец, доц. д-р Магдалена Миткова - зам.-ректор по международни дейности в университет "Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас, доц. Петранка Пипева - зам.-ректор по учебната част в същия ВУЗ, Севдалина Туроманова - регионален координатор на БАН, Ирена Чолакова - дирекция "Човешки ресурси" в "Пристанище Бургас" ЕАД, собственички и представители на частни фирми от леката промишленост.

"Надявам се, че този проект ще прерастне в бъдеще и ще разшири контактите между жените в двата региона. Целта му е да се засили ролята на жените в предприемачеството, както и да се стабилизира бизнеса в малките предприятие с участието на жените", каза Четинташ в приветствието си към участниците в семинара. От турска страна в работната среща взеха участие 31 дами, които имат собствен бизнес или работят в частни фирми, както и преподаватели в училища и университета.IMG_0620

"Всеки предприемач трябва да има качествата на едно дете, което се стреми към сладоледа. То ще използва всички позволени средства, за да го получи. Освен това той трябва да има мотивация, желание, трудолюбие, да планира, да мечтае, да има усет към нещата, да работи планови, да се възползва от опита на по-добрите, да има комуникационни умения и да рискува", обясни още Фатих Йалдъз. Според него, в бизнеса има възходи и падения, не всичко е равно. "Но вие трябва да сте наясно с целите и с това, какво искате да постигнете", допълни лекторът. За бизнеса е важна и фантазията, както и оптимизма. "Да рискуваш, значи да премериш дължината на крачката, тя ще те води до някакъв край", каза още Йалдъз. Според него, жените са в по-добра позиция, когато трябва да се справят със стреса. За да се освободи човек от него, трябва да изразява чувствата си, да вика, когато се налага, да изкара гнева си навън, да не го задържа в себе си, а това жените го правят добре. "Не бъдете максималисти. Не си поставяйте 100% цели. 70% е добра цифра. Навлизайки в детайлите може да пропуснете важните неща", обясни Фатих Йалдъз.IMG_0625

След теорията, участниците в семинара имаха възможност да видят напрактика как работят две предприятия в индустриалната зона на Къркралери. "Akintek tekstil" е семейна фабрика, която се ръководи от съпрузите Решат и Шенай. Производството им е преместено в индустриалната зона през 2008 година. Във фабриката се шият дамски, мъжки и детски облекла за износ. В една смяна работят 568 души. Маркетингът и износа се контролират от офиса в Истанбул. Печалбата на фабриката възлиза на 10-12 млн. евро годишно. "В основата на всичко е жената. Всяка жена може да успее, стига да й подадат ръка", категорична е Шенай Акън. Лъзечарната бизнесдама е отгледала двете си деца в специално пригодена за това стая във фабриката, която се намира до нейния кабинет.

Във втората фабрика, посетена от участниците в семинара, се шият мъжки дрехи, предимно костюми. Продукцията се изнася в Европа и САЩ. Месечно тук се шият 8-10 000 бройки. В производството са заети около 450 души.IMG_0628IMG_0641

Турските партньори по проекта ще върнат визитата през март. На 5-ти и 6-ти март Бургаската Търговско индустриална камара ще домакинства втория семинар по проекта. "Ще се радваме да се видим отново в Бургас. Винаги сте добре дошли", каза Видка Вълчева - зам.-председател на ТИК.

Участниците във форума получиха сертификат за успешно завършили курса на обучение подписан от Ертуурул Зийа Четинташ - председател на ТПК Къркралери и Фатих Йалдъз - лектор на семинара.