Детските кътове за затворени за посещение в Бостън. Снимки Стела Уолсън

Детските кътове за затворени за посещение в Бостън. Снимки Стела Уолсън

352 160 са случаите на заразени с коронавирус в САЩ и страната е на първо място в черната класация по брой засегнати. Оздравелите са повече от 19 247 души. Първенец остава щата Ню Йорк с над 114 хиляди случая. Масачузетс е на шесто място с повече от 11 хиляди случая.

Репортерите на "Черноморие" вече четвърта седмица продължават да ви информират как различните държави се справят с пандемията благодарение на разказите на бургазлии, които живеят в засегнатите държави.

Стела Уосън е от Бургас, но живее в Бостън, Съединените американски щати, където е омъжена. "Всичко започна в края на февруари. Имахме един или два случая на Ковид - 19, докато не се проведе една научна конференция. В нея участваха близо 100 учени от целия свят. След това случаите на заразени се увеличиха с десетки, после стотици и сега вече са в хиляди. Друга причина е, че Бостън е голям град с много университети, сред които Харвард и Масачузетския технологичен институт, в тях  учат студенти от целия свят. Те пътуват до родните си страни и може да са допринесли за високия брой заразени", разказа Стела. Според нея мерките за ограничаване заразата малко са сакъснели.

"В нашия щат не е задължително да си стоиш вкъщи, разрешават се разходки навън и спортуване. Едва от тази седмица и то след като се заразиха служители в хранителни магазини, вече не се допускат тълпи и се спазва дистанция. От миналата седмица се забраниха и събиранията по пейки и т.н, преди беше само пожелателно. С две думи, според мен, властите се забавиха в реакцията си съдейки по действията на правителствата на България и на други европейски държави и това вероятно доведе до високите цифри", посочи още бургазлийката.

В момента повечето болни са в източната част на щата, където е Бостън и градовете около него, но има и в западната част.

"За жалост в доста домове за възрастни хора има заразени, поради не бърза реакция и неносене на предпазно облекло от страна на сестрите и другия обслужващ персонал. Имаше дори случаи, в които медицински сестри писали оплаквания до губернатора, че шефовете им не взимат случаите сериозно и не предпазват възрастните хора. В момента тече полицейско разследване в някои от старческите домове, а някои от шефовете им са уволнени поради недоглеждане и ненавременна реакция", допълни Стела.

И в Бостън, както на много други места по света, е имало презапасяване с хранителни продукти и тоалетна хартия в началота на пандемията, а предпазни маски вече няма, макар че често по улиците могат да се видят изхвърлени ръкавици. 

"Собственикът на местния отбор по американски футбол – "Патриотите", е използвал клубния самолет и лични средства, за да закупи от Китай маски и други медицински предпазни облекла за болниците в града", допълва бургазлийката.

Американците вече се затрудняват да плащат сметките си и е твърде вероятно помощта, която Доналд Тръмп обеща, да се окаже недостатъчна. "Тръмп предложи да се дадат по $1,000 на човек и $500 на дете еднократно, но в Бостън например наема за двустаен апартамент е около $2000 на месец. Ако тази пандемия продължи с месеци, еднократните $1,000 на човек ще се крайно недостатъчни. Много работници подадоха вече документи за помощи в бюрата по труда. Предполагам и че много заведения ще фалират. Сега те са отворени само за поръчки за вкъщи", каза още Стела.

Бостънци като цяло спазват заповедите и препоръките на губернатора Чарли Бейкър. В момента мегаполисът е по-скоро пуст и ужасният трафик е останал в миналото. Улиците са празни и тихи. Това обаче е добре дошло за дивите животни, които все по-често могат да бъдат видяни на разни места в Бостън. Стела разказа, че и тя самата е видяла скоро пор в близост до дома им. Пуйки и койоти са новите градски обитатели на Бостън.

Галерия