DSC_6698

DSC_6698

В БСП номинират евродепутати, надяват се на 6

2014 година. Този процес трябва да приключи до 20-ти декември 2013 година, на 25-ти януари догодина ще се проведе конференцията, на която ще бъдат гласувани направените предложения. До този момент сред издигнатите кандидатури от основните партийни организации на червената партия в Бургас са тези на доц. Маруся Любчева, Илиана Йотова, Сергей Станишев. Първите две и сега са депутати в Европарламента.

"Надяваме се Бургас да има поне един кандидат в избираемата зона, а партията ни да има 6 евродепутати", коментира общинският председател на червените в града Евгений Мосинов. В момента БСП има 4-ма депутати в Брюксел.

"Ако удвоим резултата, който постигнахме на изборите, значи ще имаме 8 евродепутати", направи смела прогноза народният представител Атанас Зафиров.

България ще има право на 17 депутати при следващите избори, с един по-малко от сега. Цифрите бяха променени, след като тази година към Европейския съюз се присъедини и Хърватия. Така страните-членки на ЕС станаха 28. Присъединяването на балканската страна доведе до редуциране на сегашния брой на депутатите на останалите държави от Съюза.