В БСУ се стягат за визитата на вселенския партриарх

Най-високото академично отличие се присъжда за неговата добротворна духовна дейност, вдъхновената му и всеотдайна служба в името на духовното възраждане, православно единство и толерантност между вероизповеданията.

По време на тържествената церемония ще се състои и дипломирането на випуск 2010. Над 400 абсолвенти ще получат своите дипломи за завършено висше образование.

Вселенският партриарх ще бъде прудружаван от премиера Бойко Борисов, който ще го чака час по-рано на летището в Сарафово. В състава на официалната делегация влизат още сливенският митрополит Йоаникий, министърът на българите в чужбина Божидар Димитров, н.пр. посланикът на Република Гърция Данай Магдалини Куманаку, областният управител Константин Гребенаров, кметът на Бургас Димитър Николов, депутати, строителните предприемачи Динко и Йордан Диневи. Вселенският патриарх идва заедно с митрополита на Александрополис - Антимос, архимандрит Бартоломей и секретаря си Димитър Атанасов.

Вселенският патриарх ще посети и Свети Влас, където ще освети църквата "Свети Власий", изградена със средства, дарени от братя Диневи. Той ще благослови и мястото, където Диневи ще вдигнат храм "Свети Андрей Първозвани". В програмата на Вартоломей е предвидена и разходка с корабче между Несебър и Созопол.