DSC_0944

DSC_0944

В Бургас отличници: Знаят за новата транспортна схема

но поне тези, които отговориха на въпроса на сайт "Черноморие": "Знаете ли от кога влиза в сила новата транспортна схема на Бургас?". Всички запитани отговориха вярно: "На 26-и ноември". Това е последната събота на месеца. Денят не е избран случайно за старта на новата схема на градския транспорт. През уикенда движението в града не е така натоварено. Така водачите на автобусите и пътниците ще имат два дни, за да се запознаят с нововъведенията преди първия работен ден на седмицата.

Новата схема е част от проекта "Интегриран градски транспорт", който Община Бургас изпълнява от 2008 година. По проекта бяха закупени новите автобуси, за които Общината тегли кредит в размер на 20 млн. лева. Обезпечаването на кредита започна от началото на тази година. В рамките на проекта на 7-и септември бе въведена и електронна система за таксуване. От употреба излязоха хартиените карти. Предстои да бъдат въведени в ескплоатация вендиг автоматите, след като завърши фискализацията от страна на НАП.

По трасето, по което ще се движат автобусите от градския транспорт вече са монтирани съответните пътни знаци, забраняващи спирането, престоя и паркирането на други превозни средства.
Според новата схема, ще бъдат зактрити сега съществуващите линии на обществения транспорт - №211, №12, №12а, №4, №30, маршрутните линии с номера 1, 2 и 2а. На тяхно място ще бъдат разкрити нови линии, сред които и т.нар. "бърза линия", която ще свързва комплексите - "Меден рудник" с "Изгрев" и "П.Р.Славейков".
Повечето от запитаните знаят, че линиите, по които пътуват ще бъдат закрити и ще трябва да се возят на автобуси с други номера.
DSC_0927"Не ползвам често градски транспорт, защото работата ми е на близо. В момента чакам автобус №4, за да се прибера. Да, знам, че според промените тази линия ще бъде закрита. Живея в блок 26 в "Изгрев" и наблизо са спирките на новата бърза линия. С тези автобуси ще се движа", каза Ганка Стоянова (на снимка №2). Жената е на мнение, че промените са за добро.
"В момента ползвам два амтобуса с номера 12 и 211. След промените, ще се запозная с какъв точно автобус трябва да пътувам. Но съм доволна от промените. Имам и електронна карта, която съм я заредила с пари за двете линии. DSC_0938Много бързо свъкнах с промените. В началото кондукторите помагаха, ако не успявах да се чекирам. И шофьорите са много любезни. Изчакват ни да се качим. Сега е по-добре", убедена е Цвета Стоянова (на снимка №3). Жената е пенсионерка над 70 години и плаща по 15.35 лева за двете линии, които използва.
"Чакам автобус №211 в посока "Меден рудник". Знам за промените. Когато станат факт, ще ползвам бързата линия", обяснява Недялкова (на снимка №4).DSC_0949
Още девет дена остават до въвеждането на новата транспортна схема в Бургас. Все още в автобусите може да се пътува с хартиен билен на цена от 1 лев. От декември и шофьорите ще започнат на продават билети на пътниците.