Консултациите ще се правят след предварително записване

Консултациите ще се правят след предварително записване

Седмица на отворените врата ще се проведе от 9-ти до 13-ти декември в бургаската Специализирана болница за активно лечение на пневмо - фтизиатрични заболявания за скрининг на риска за туберкулоза. От 10.00 до 16.00 часа ще се провежда скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета, а от 11.00 до 15.00 часа - консултации в Консултативно диагностичния блок на Белодробната болница в Бургас след предварително записване.

По данни на Световната здравна организация туберкулозата остава един от основните проблеми на общественото здраве в Европейския регион на СЗО. Туберкулозата е лечима и предотвратима.

Повече хора са получили животоспасяващо лечение за туберкулоза (ТБ) през 2018 г. от всякога досега, до голяма степен благодарение на подобреното откриване и диагностициране. През 2018 г. диагностицираните и лекувани от туберкулоза в световен мащаб са 7 милиона души - спрямо 6,4 милиона през 2017 г.

Успехите, постигнати в борбата с туберкулозата и постоянния спад на заболеваемостта са не малки, но въпреки това туберкулозата продължава да представлява заплаха за общественото здраве в повечето страни от региона и тази заплаха не следва да бъде подценява.

По данни на СЗО през 2018 г. регистрираните нови случаи на туберкулоза са 10 милиона, от които 5,7 милиона са мъже, 3,2 милиона са жени и 1,1 милиона са деца. Хората, живеещи с HIV, представляват 9% от общия брой. Осем държави представляват 66% от новите случаи: Индия, Китай, Индонезия, Филипините, Пакистан, Нигерия, Бангладеш и Южна Африка.

През 2018 г. 1,5 милиона души са починали от туберкулоза, включително 251 000 хора с ХИВ. В световен мащаб смъртността от туберкулоза е намаляла с 42% между 2000 и 2018 г. За същият период лечението на туберкулозата е спасило 58 милиона хора.

Развилите резистентна на рифампицин (RR-TB) туберкулоза през 2018 г. са 484 000 души и от тях 78% са имали мултирезистентна туберкулоза (MDR - ТВ).

Около една четвърт от световното население има латентна туберкулоза.

Последният доклад на Световната здравна организация за борба с туберкулозата, подчертава, че светът трябва да ускори напредъка си, ако иска да постигне целта за устойчиво развитие за прекратяване на туберкулозата до 2030 г.

Изпълнението на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България за периода 2017-2020 г. цели да се намали заболеваемостта от туберкулоза в страната. Целта на инициативата е да се даде възможност на всеки за достъп до здравни услуги, да се повиши обществената информираност по отношение на туберкулозата, както и да се промотира здравословният начин на живот.