В Бургас ще има гробище за домашни любимци

Той ще бъде представен на обществено обсъждане в края на март.

 

Планът е разработен от "Гео Щрих". В новият ОУП ще бъдат увеличени зелените площи на запад, като с това териториите за урбанизация намаляват с около 3 600 дка. В плановете влиза и изграждането на около десет нови екоцентрове около езерата "Мандра" и "Атанасовско", като с тях драстично ще се увеличат зоните за гледане на птичи и животински видове. Въведени са зони със специфичен режим на озеленяване, които с цел запазване местообитанието на биологичните видове, ще бъдат облагородени с типични за бургаския регион растения.

 

7 дка ще бъдат заложени в проекта за кучешките гробища. Теренът ще бъдет обосовен в близост до гробищния парк на града. Досега стопаните заравяха своите мъртви любимци нелегално и безразборно.

След като се разбра, че докладите за екологична оценка и съвместимост са против изграждането на мост над езерото "Вая", в проекта се заложи изграждане на трасе за обход, като допълнително ще се коментира дали това трасе да бъде тунел или мост. От години Бургас се задъхва от трафика и изграждането на подобен обходен маршрут е от първостепенна важност за транспортната схема на града.

В устройствения план е помислено и за зони за спорт и атракции, като едно от мащабните предложения е изграждането на нов мултифункционален спортен комплекс в на север от Промишлената зона на в близост до главния път София - Бургас . Той ще включва стадион, закрита зала, конгресен център и  обслужващи площи, като целта е Бургас да си върне славата на спортен град и да може да предостави необходимите условия за спортуване в 21 век.

На терен северозападно от "Меден рудник" пък ще се помещава модерна зоологическа градина. Досега най-близката беше отдалечена на 30 км. от Бургас, в Айтос, като това създаваше затруднения на родителите, решили да запознаят децата си с животни, които не се срещат всеки ден.