DSC_0165

DSC_0165

В Бургас вече предлагат услугата личен асистент се изпълнява от Агенцията за социално подпомагане и има европейско финансиране. Общата стойност на проекта възлиза на 64 966 534,16 лева, продължителността му е 13 месеца, а срокът на предоставяне на социалната услуга "личен асистент" - до 10 месеца. Индикативният брой потребители на услугата е 12 000 за цялата страна. Целеви групи са: хора с увреждания с ограничения или невъзможност за самообслужване; хора над 65 г. с ограничения или в невъзможност за самообслужване; семейства на деца, с увреждания; самотно живеещи тежко болни лица.

Основна цел на проекта е превенция на зависимостта от институционален тип грижи, подобряване качеството на живот на децата и лицата от посочените целеви групи. Живеещите в община Бургас по настоящ адрес кандидат-потребители на услугата "личен асистент", както и кандидатите за работа на длъжност "личен асистент" по проект "Нови възможности за грижа", могат да подадат заявления на адрес: град Бургас, улица "Шейново" 24 (сградата, известна като Профсъюзен дом), ет. 2, стаи 202 и/или 203). Заявления ще се приемат във всеки работен ден от 27.03.2014 г. до 09.04.2014 г. включително, от 9.00 до 15.00 ч. без прекъсване.
За кандидат-потребителите на социалната услуга "личен асистент" се изискват следните документи: заявление по образец (Приложение № 1) и задължителното приложение към него (Приложение № 1 А), които могат да бъдат изтеглени от електронната страница на Община Бургас, от електронната страница на Агенцията за социално подпомагане, или да бъдат получени на място. Кандидатите имат възможност да впишат в заявлението и предпочитанията си за работа с конкретен личен асистент.
Документ за самоличност (за справка); за дете - удостоверение за раждане (копие);
Документ за самоличност на законния представител - родител, настойник, попечител (за справка) - в случай, че кандидатът е дете или е поставен под пълно или частично запрещение;
Експертно решение на ТЕЛК/ НЕЛК (копие); протокол на ЛКК, актуална епикриза, етапна епикриза или друг медицински документ, доказващ, че кандидатът е с ограничения или в невъзможност за самообслужване (копие);
Удостоверение за настойничество/попечителство (копие) - в случай, че кандидатът е поставен под пълно или частично запрещение;
Заповед/съдебно решение за настаняване на дете в семейство на близки или роднини или приемно семейство по чл. 26 от Закона за закрила на детето (копие) - в случай, че е приложимо.
В рамките на проекта служители на дирекция "Социално подпомагане" - Бургас  ще извършат оценка на потребностите на лицата, подали заявления за ползване на услугата. Въз основа на изготвената оценка на потребностите ще се формира т.нар. индивидуален месечен бюджет от часове за ползване на услугата от всеки кандидат, чийто максимален размер може да бъде до 160 часа месечно, равномерно разпределени в работните дни. На тази база, както и при съблюдаване на допълнителни критерии, посочени в утвърдена в рамките на проекта методика за извършване оценка на потребностите от услугата "личен асистент" и определяне на индивидуален месечен бюджет, ще се извърши класиране и подбор на най-нуждаещите се потребители. Всеки кандидат-потребител ще бъде уведомен с писмо относно окончателно определения за него индивидуален месечен бюджет от часове, резултатът от класирането и последващите процедури.