Резултатите във Втори МИР - Бургас са на база на 100% обработени протоколи от РИК. Снимки Черноморие-бг

Резултатите във Втори МИР - Бургас са на база на 100% обработени протоколи от РИК. Снимки Черноморие-бг

Кой какво и колко спечели и кой какво и колко загуби от изборите във Втори многомандатен избирателен район Бургас? Този въпрос вече си задават в партийните централи в морския град. Но докато някои се опитват да се оправдаят за случващото се, е хубаво да сравнят цифрите от трите вота, които се проведоха само в рамките на осем месеца. Те ясно показват това, което иначе лидерите не искат да изрекат на глас.

Най-сериозният проблем, който малцина отчетоха в нощта на изборите на 14-ти ноември си остава ниската избирателна активност.

На редовните избори, които се проведоха на 4-ти април, до урните в Бургас и региона отидоха 49,50% от имащите право на глас избиратели.

Три месеца по-късно на първите извънредни за годината избори, които се проведоха на 11-ти юли, в Бургас и областта гласуваха 42% от избирателите.

На втория извънреден парламентарен вот, който бе на 14-ти ноември, в Бургаско бюлетина пуснаха 38,88%.

Само за осем месеца с действията си в две последователни Народни събрания депутатите и служебният кабинет, назначен от президента Румен Радев, доведоха да спад в активността. Във Втори МИР – Бургас от април до ноември тя е намаляла с 10,62%.

Няма как от тези 10,62% по-ниска активност да няма печеливши и губещи. И докато победителите никой не ги съди, то към губещите избирателите са безпощадни. А от вота в Бургас, а и в цялата страна, става ясно, че губещият този път не е само един, а са четирима.

Продължаваме промяната първа в Бургаско, води само с 4 162 гласа пред ГЕРБ - СДС

Първа политическа сила във Втори МИР – Бургас стана „Продължаваме промяната“ 25,82% или 35 970 гласа. Тъй като са нов играч в този си вид няма как при тях да се прави сравнение с предишно явяване на изборите. Очевидно е, че не двете партии, които им бяха мандатоносители – „Волт“ и „Средна европейска класа“ обаче са им донесли гласовете. СЕК за първи път в историята си ще имат свои представители в парламента и то благодарение на факта, че се спазариха с лицата на проекта, зад който стои Румен Радев, Кирил Петков и Асен Василев. Същото важи и за „Волт“, въпреки че някои от техните членове, в това число и лидера им Настимир Ананиев имат известен парламентарен опит. Ананиев бе депутат от листата на „Реформаторския блок“ в 43-то Народно събрание от квотата на „Движение България на гражданите“, а след това напусна партията създадена от Меглена Кунева и сформира „Волт“. „Волт“ имаха неуспешни явявания до сега, в това число и на изборите за Европейски парламент.

От т.нар. партии на статуквото коалиция „ГЕРБ – СДС“ и ДПС стоят най-стабилно според резултатите им във Втори МИР – Бургас. И докато ГЕРБ – СДС губят по-малко проценти, но повече гласове от април до ноември, то ДПС увеличават подкрепата си в проценти, но губи реални гласове. Като причина за това е и по-ниската активност.

На изборите през април за ГЕРБ – СДС в Бургас и областта са гласували 25,68% или 44 124 избиратели. През юли коалицията получи 24,04% или 36 120 гласа. На 14-ти ноември подкрепата вече е 22,84% или 31 808 гласа. Това означава, че като проценти ГЕРБ – СДС са загубили само 2,84%, което не е много, но като брой гласове това прави 12 316 гласа.

В същото време класираната се трета на вота в Бургаско партия „Движение за права и свободи“ вдига подкрепата си, но само в проценти. През април за ДПС са гласували 12,85% или 22 082 избиратели. През юли – 13,67% или 20 535 души, а на 14-ти ноември - 14,08% или 19 606 гласа. ДПС са загубили от април до ноември само 2 476 гласа, но са получили 1,23% повече подкрепа.

Сред големите губещи този път е коалиция „БСП за България“. Столетницата, която стои в основата на коалицията губи за осем месеца, не само гласове, но и подкрепа в процентно съотношение. През април в Бургаско коалицията е била подкрепена от 14,29% или 24 555 души. През юли подкрепата е била 12,69% или 19 070 гласа, а през ноември е паднала на 9,40% или 13 090 гласа. Само за осем месеца БСП е загубила почти същият брой гласове като ГЕРБ – СДС, но вече е четвърта с постигнатия резултат. 11 465 гласа, на които червените са разчитали през април са изтекли към други партии и коалиции, най-голямата от които е „Продължаваме промяната“. В процентно съотношение подкрепата за „БСП за България“ пада с 4,89%.

Най-голям от загубилите партии е сривът при „Има такъв народ“. Партията на Слави Трифонов направи пробив през април. Във Втори МИР – Бургас тогава тя бе втора с подкрепа от 15,33% или 26 344 гласа. През юли остана втора в Бургаско с 22,46% или 33 749 гласа. А през ноември вече е пета с 8,89% или 12 388 гласа. Сривът тук е очевиден. ИТН губи от юли до ноември 13,57% подкрепа в Бургас и региона, което е отлив на 21 361 гласа. Почти 100% от тях са се отишли за „Продължаваме промяната“.

Другият голям губещ е коалицията „Демократична България – Обединение“, която от златната среда стигна до незавидното последно място във Втори МИР – Бургас. Коалицията успя да постигне тези незавидни резултати не и без помощта на външните фактори – новият проект на Румен Радев и подкрепата на Иво Прокопиев, който стои зад „ДА, България“ за „Продължаваме промяната“. Голямата кошница, с която тръгна коалицията, в която влизат и градската десница – ДСБ и „Зелено движение“, почти се изпразни. Въпреки голямата загуба, Обединението все пак ще има един мандат от Бургас.

През април за „Демократична България – Обединение“ гласуваха 7,18% или 12 338 души. През юли подкрепата бе 10,80% или 16 233 гласа, а през ноември в Бургас и региона тя се равнява на 4,47% или 6 601 гласа. За осем месеца и три вота от коалицията се сринаха и в процентно отношение, и като брой гласове. Сега те получават с 5 737 по-малко гласа от април и с 9 632 гласа по-малко от юли. В процентно отношение загубата е – 2,71% по-малко от април и 6,33% по-малко от юли.

Най-големият губещ се оказва „Изправи се! Ние идваме!“. От коалицията не само, че не успяха да задържат крехките си 5%, но загубиха половината от тях и остават извън следващия 47-ми парламент. За коалицията през април в Бургас и областта гласуваха 5,89% или 10 115 души. През юли резултатът бе – 6,2% или 9 044 гласа, а през ноември – 2,65% или 3 895 гласа. Коалицията губи малко повече от половината си подкрепа като проценти, но за сметка на това значителен брой гласове 6 220, голяма част от които са отишли при „Продължаваме промяната“.

Може да са малки, но се оказват сред печелившите и ще има свои депутати в Народното събрание. Партия „Възраждане“ още с първото си явяване на парламентарни избори прескочи бариерата и оттогава получава субсидия. На последните два вота бе на ръба на влезе. Сега обаче го прави. Във Втори МИР – Бургас „Възраждане“ получи на изборите през ноември 5,13% или 7 48 гласа и дори се нареди на шесто място по резултат в Бургас.

След обработването на всички протоколи в Централната избирателна комисия ще стане ясно и разпределението на мандатите по места.

От резултатите на базата на 100% обработени протоколи в РИК - Бургас е ясно кой спечели и кой загуби в битката за 47-мо Народно събрание във Втори МИР.

Галерия