Ученици от гимназията представиха новата специалност още през май. Снимка Архив Черноморие-БГ

Ученици от гимназията представиха новата специалност още през май. Снимка Архив Черноморие-БГ

В бургаското СУ "Иван Вазов" ще обучават ученици за рехабилитатори. В гимназията приемат документи на завършилите VII клас и положили успешно двата изпита по български език и литература и математиката, които искат да изучават новата специалност. Тази паралелка е първа по рода си в област Бургас.

Учениците, избрали да учат по специалността "Извършване на термални процедури в балнеологични и други възстановителни центрове" ще учат разширено и чужд език - първи - английски език, а втори - немски, както и химия, и биология. От учебното заведение ще издават диплома за средно образование, свидетелство за втора степен на професионална квалификация, европейско приложение към Свителеството за професионална квалификация.

"Практиката ще започне в девети клас и ще се провежда в Специлизираната болница за рехабилитация "Бургаски минерални бани" ЕАД. На учениците ще им предоставим и възможност за практика в Германия", каза директорът на СУ "Иван Вазов" Виктор Григоров.

Професията дава възможност на завършилите XII клас да продължат обучението си в сферата на медицината, както и да работят в СПА и уелнес центровете в страната и чужбина.

Документи за прием след VII клас се подават от 20-и до 26-и юни в гимназията, в която завършва ученика. Той може да подреди желанията си по реда, който иска и да очаква резултатите от първото класиране, които излизат в началото на юли.