В Царево въведоха обслужване на едно гише

 

Системата осигурява пълна автоматизация на документооборота в общината от подаването на молба или заявление за услуга от граждани и фирми до крайното решение, като се проследява изпълнението. Организацията на работата в комплекс за всички дирекции ще осигури хармонизиране на деловодния и финансовия поток от данни и ще дава информация за мениджмънта на общината.

Новата система ще ускорява административното обслужване и ще повишавава качеството му. Тя позволява да бъде създадена пълна картотека на физическите и юридическите лица, обслужвани от общината, а също и да се въведат всички актове за общинската собственост, с които се актуват жилища, терени и обекти, както и договорите за отдаването им под наем. Системата позволява автоматично да се следи за задълженията на контрагентите към общината и плащанията по договорите. Така ще може да се извършва контрол на задълженията на всеки субект и да се генерират уведомителни писма при просрочване на задълженията. Не е възможно в системата да не се види нередовен платец при опита му да получи определена услуга от общината.

В технологично отношение системата работи по следния начин: всяка молба, всеки договор, всяка дейност се регистрира в общинската база данни, като данните за това събитие са видни за всички, които имат права за това.

По тази система в страната работят над 70 общини.