IMG_7805

IMG_7805

В Царево зарадваха децата с две нови площадки

които бяха спечелени за реализацията му. Детските площадки за игра на открито са за възрастова група 3 - 12 г., като едната се намира в морската градина на Царево, с наименование "Морски свят" и заема площ от 1150 кв.м., а другата е на улица "Крайморска" и е с наименование "Дъга", заема площ от 428 кв.м.IMG_7793

Водеща идея при проектирането на площадките е да се осигури максимална площ за игра, както и да бъдат предоставени условия на посетителите за активен и пасивен отдих. Проектното решение цели провокиране на детското мислене и интерес, като това е постигнато чрез геопластики, различни по форма и цвят настилки, и игрите, които са предвидени да бъдат част от рисунъка. Уникалното при новите площадки е това, че са изградени с цветната ударопоглъщащ настилка, състояща се от два слоя.

"Морски свят" е вдъхновението, довело до идеята голяма част от съоръженията да бъдат на същата тематика. За да бъде активизирано детското съзнание и подтикнато към различните видове игри (разположени в детската площадка) са използвани контрастни цветове. Има преплитане на настилки, с което се постига усещане за триизмерност. С идея да бъде интересно и поучително е представена азбуката и част от морския свят. Всеки морски вид е дадено детско съоръжение, което позволява лесното разграничаване на различните видовете игри.

Общият брой на съоръженията за игра е 16, има поставени 10 бр. кошчета за отпадъци и 12бр. осветителни тела. Поставени са и 22 бр. пейки, които са разположени на места с максимална видимост към детската площадка. Изградени са различни по вид съоръжения за игра – комбинирано детско съоръжение, люлки, съоръжения за катерене, стена за катерене, пространствени мрежи тип "пирамида", единични пружинни клатушки, въртелешки, скакала, беседки и др.IMG_7750

По - малката площ, върху която е разположена втората детска площадка, има максимално изчистени форми. Водещата идея  е "Дъга" - с ярка тоналност и приятни извивки са формирани главната алея и местата за детски съоръжения. Използвани са и асоциации като цялата площадка е с "разпръснати" цветя върху настилката. Оформена е и площта, прилежащата към детската площадка като място с изглед към морето. Поставени са пергола с  дължина от 6 м. и 3 броя пейки и настилка от павета 86кв.м. Общият брой на монтираните съоръжения е 7, 8 бр. осветителни тела и 4 бр. кошчета за отпадъци.

В заварено положение съществува дървесна растителност, която е запазена. По проекта е засадена храстова растителност, с цел да се създаде контраст между ландшафта и детските съоръжения.