В момента по Карловия мост, една от основните туристически атракции в Прага могат да се видят само чехи. Снимки Радостина Михайлова

В момента по Карловия мост, една от основните туристически атракции в Прага могат да се видят само чехи. Снимки Радостина Михайлова

3 066 417 милиона достигна броя на заразените от коронавирус по света. 923 448 са оздравелите. 7 449 са случаите от началото на пандемията до днес в Чехия, като 4 396 от тях са активните, като 73 от тях са в критично състояние, а 223 са починали. Броят на направените тестове за COVID – 19 са 226 255, като са тествани 21 128 души на 1 млн. население.

Вече седма седмица репортерите на "Черноморие" ви информират как останалия свят се справя с кризата, породена от коронавируса чрез разказите на бургазлии, които живеят на различни места по света.

В Чехия започва вече поетапното планово отваряне на търговските обекти, които бяха затворени през март, за да се ограничи разпространението на COVID - 19. Карантината остава в сила, но и границите на страната частично се отварят. Реално се позволяват единствено бизнес пътуванията, но задължително с направен тест за коронавирус и карантина от 14 дни. Въпреки това туризмът, който е голямо перо в чешката икономика, още дълго време няма да може да се практикува.

Радостина Михайлова, която от години живее в Прага посочи, че през границата ще могат да минават само хора за работни пътувания и командировки.

"Премиерът Андрей  Бабиш каза, че не може да си представи, че чехите ще платят високата цена от 2 900 крони за тест, само за да отидат да пазаруват в Германия, както често правеха преди. Според него хората трябва да бъдат солидарни и да си харчат парите в Чехия", казва бургазлийката.

Според плана на чешкото правителство всяка седмица ще се отварят определи групи търговски обекти като се наблюдава заболеваемостта каква е. Първата крачка е отварянето на магазините за спорт и строителните маркети. Очаква се финалът да е на 8-ми юни, когато по план последни трябва да отворят студията за татуировки и разкрасяване, както  и други подобни.

Очаква се на 25-ти май училищата да отворят, въпреки че учебната година приключва в края на юни месец. "По принцип целия юни учениците ходят на различни дневни екскурзии и други мероприятия в паркове, градинки и резервати. Организират се уроци на открито като се канят различни преподаватели и специалисти. Реално много малко се учи в клас. Но сега не съм сигурна как ще е, може да се наложи  децата да са повече в класните стаи", каза още Радостина.

Правителството вече отмени и забраната за събиране на групи и вместо до двама души, вече е разрешено да се събират до 10 човека.

Извънредното положение в Чехия бе въведено на 17-ти март, а училищата затвориха на 11-ти.

За разлика от България парковете в Чехия никога не са били затваряни, спортът в тях е разрешен.

Галерия