Такъв документ се открива за първи път в Деултум. Снимка Авторът

Такъв документ се открива за първи път в Деултум. Снимка Авторът

Римска диплома, издадена на 17 юли 122 година преди новата ера от римския император Андриан е открита при разкопките в Дебелт. Императорът издава указ, с който войните от помощните части на римската армия, които излизат в пенсия получават римско гражданство. Римски воин, който е получил такова гражданство се е заселил в колонията Деултум. На него е принадлежала дипломата, фрагмент от която е открита при проучванията на територията на Националния археологически резерват "Деултум - Дебелт". "Открихме плочката при разкопките на античните терми в Деултум. Тя е разчетена и датирана от Николай Шаранков от СУ "Свети Климент Охридски", каза пред "Черноморие" Красимира Костова - директор на Общинския истрически музей в Средец, част то който е и НАР "Деултум - Дебелт". Проучванията в резервата ще продължат до октомври.

Плочката е изработена от бронзови листа, върху които се чете текста от императорския указ. "Ние знаем как и кога е създадена римската колония в Деултум. Но за първи път откриваме такъв документ, който дава красноречива информация, че тук са се заселвали римски воини", поясни Красимира Костова. Любопитно е, че децата на войниците, които са излизали в пенсия и вече са ставали римски граждани, след като са получили тази диплома, също са онаследявали правата на римските граждани.

Колонията възниква като селище на ветерани от VIII Августовски легион, които по силата на римското право били оземлени вероятно на една доста обширна територия в района.

50 години, след създаването на колонията, Римската империя я е поддържала, както и идентичността на населението.