DSC_4544

DSC_4544

В Китай медиите организират професионални изпити за журналисти

с население от близо 1,3 млрд. жители се счита, че журналистическата професия е една от престижните и е с добър статут в обществото. Сигурно затова и броят на журналистите в Китай е 1 000 000 души, от които едва 1/3 са жени. Цифрите недвусмислено показват съотношението между двата пола, затова не е случаен и фактът, че журналистическата делегация от Китай, която е на посещение в Бургас и региона се състои само от мъже.

Жу Циан – президент на журналистическата асоциация в Синдзян – Уйгурски автономен окръг е ръководител на делегацията, която включва - Гуо Фуженг – зам.-директор на отдел "Образование" във вестник "Гуангминг", Лиу Ингбинг – вицепрезидент на списанието на Народната политическа консултативна конференция, Донг И – вицепрезидент на журналистическата асоциация в провинция Хъбей и Уанг Джуи – зам.-директор на международния отдел на Общокитайската журналистическа асоциация. Те гостуват у нас по покана на Съюзът на българските журналисти в резултат на над 25-годишното сътрудничество между двата съюза и обмена, който правят. В програмата, подготвена от домакините, е включена и визита в Бургас и Несебър, за чиято организация помогнаха двете дружества на журналистите и кореспондентите в Бургас.DSC_4560
Досега делегация от китайски журналисти не са посещавали Бургас и Южното Черноморие и затова колегите очакваха с интерес срещите.

Водени от Снежана Тодорова - главен секретар на СБЖ делегацията от Китай проведе две важни срещи в Бургас. Гостите бяха посрещнати първо в община Бургас от зам.-кметът по бюджет и финанси Красимир Стойчев. Китайските журналисти прояви интерес по отношение на управлението на града и възможностите, които се предлагат за развитие на бизнес. "Целта на посещението ни е да видим с очите си, какви промени са извършени в България през годините и ще запознаем колегите си с видяното", казаха представителите на медиите от Китай.По време на срещата със зам.-областната управителка на Бургас Златина Дукова те не скриха, че са приятно изненадани да ги посрещне жена и че у нас жените на ръководни длъжности, както и сред журналистите са преобладаващо от нежния пол. "Една наша поговорка гласи: ако искаш една работа да се свърши, както трябва, вземи си жена за шеф", пошегува се Златина Дукова. Тя се включи и в срещата между китайските журналисти и членовете на дружествата на журналистите и кореспондентите в Бургас.

От разговара стана ясно, че медиите в Китай са държевни, предвид управлението на страна. "Китайското правителство държи на коректността и точността на поднасяната информация. Това става чрез контрол над медиите", каза Жу Циан.

Медиите в Китай са няколко видя: централни, местни, медии на областта, медии на провинциите, медии на околиите (административното деление на Китай е префектури, окръзи и общини), медии на отделни корпорации. С навлизането на интернета все повече китайски ежедневници вече имат и своя електронен вариант, който се използва основно от младото поколение. По думите на китайските журналисти, достъпът до интернет изданията е свободен. Най-тиражният вестник в страната е с тираж от 300 000 000 бройки. А вестник "Гуангминг", чийто зам.-директор на отдел "Образование" Гуо Фуженг, който е част от делегацията, е с тираж 50 млн. копия. Този вестник се смята за изданието на интелектуалците и дава трибуна за изразяване на различни мнения.P1030730

"Всяка медия има право да критикува, ако критиката е обоснована, правителството ще реагира благоприятно. Ако обаче журналист не е критикувал правилно, може да бъде уволнен от съюза на журналистите в Китай и да остане без работа", каза Фужиен. Най-чести в родината му били критиките за опазване на околната среда, най-сериозният проблем, с който се сблъсква Китай.

"Ние сме много горди с професията си и работим неуморно. Нямаме фиксирано работно време, работим поне по 10 часа на ден. Всеки журналист е с подписан трудов договор и получава освен заплата и хонорар за информацията, която е публикувана", обясниха китайските колеги.

В края на срещата си със Златина Дукова те й подариха традиционна китайска рисунка върху коприна. Такава получи и зам.-кмета Красимир Стойчев.

Делегацията от Китай разгледа и изложбата "Златните съкровища на траките", която гостува в културен център "Морско казино" до 31 август.

"Завиждаме ви. Тук се живее спокойно и щастливо. Градът е чист и зелен", признаха колегите. Преди да дойдат тук те научили от свои познати, че в Бургас е хубаво да се разхождаш в Морската градина, след като е валяло, защото ухае приятно на свежест. И успяха да усетят атмосферата след дъжда, който се изсипа над града.

Днес посещението им продължи в Несебър.