Sun

Sun

В математическата с кабинет с "облачна" технология

по инициатива на ръководството на училището. Разделени в групи за всеки клас, малките математици се трудиха над 15 задачи. За групите от 1 до 4 клас времето, определено за решаване, беше в рамките на час и половина, а групите от 5 до 7 клас имаха на разположение 3 часа. 3 от състезателните задачи очакваха отворен отговор, при 12 беше дадена възможност за избираем, а една допълнителна задача изискваше подробно решение. За да бъдат поставени в равни условия, за учениците от математическата гимназия бе предвидено отделно класиране.

Грамоти и предметни награди зарадваха показалите най-задълбочени математически познания в своята група. Сред първокласниците първото място грабна Николай Ташев от ОУ "Васил Априлов". В групата за втори клас отличниците се оказаха двама и Георги Пентакев от ОУ "Елин Пелин" подели първото място с Георги Гочев от ОУ "Васил Априлов". В трети клас най-точна се оказа Женя Янчева от ОУ "Братя Миладинови". 

Внимание привлече четвъртокласникът от ОУ "Елин Пелин" Андрей Цочев, който успя да реши задачите в своята група с максималните 200 точки и заслужено да се нареди на първо място. По време на официалното награждаване преподаватели  от ПМГ коментираха, че се надяват Андрей да продължи образованието си при тях, за да могат да развият безспорния талант, с който той е надарен.

От възпитаниците на ПМГ "Акад. Никола Обрешков" в групата за пети клас безспорен фаворит стана Никола Шиваров с максималните 200 точки. Най-добра от шестите класове се оказа Константин Гаров, а Мария Делякова се нареди на първо място в групата за седми клас. 

Днес в гимназията официално беше открит и първият в България училищен компютърен кабинет, който ще използва "облачна" технология. Виртуална десктоп инфраструктура с ултра тънки Sun Ray клиенти, замени познатите обикновени персонални компютри за радост на възпитаниците на гимназията, традиционно представящи се отлично в международни IT състезания. Представители на бургаски училища, заинтересовани от иновацията, както и гости от двата бургаски университета с интерес изгледаха презентацията на системата на бъдещето.