В първите дни и в Ню Йорк е имало презапасяване с хранителни стоки. Снимки Елица Йорданова

В първите дни и в Ню Йорк е имало презапасяване с хранителни стоки. Снимки Елица Йорданова

САЩ за два дни изпревариха Италия и Китай по брой заболели от корона вирус в света (620 938 души от цял свят са заразени с корона вирус до днес б.а.). Само на 27-ми март регистрираните нови случаи там са 18 691. Общият брой в САЩ вече стигна цифрата от 105 019. Новите случаи за последните 24 часа са 893. От всички заразени броят на активните случаи е 100 765 души.

В критично състояние в момента са 2 494 болни. Мъртвите американци са 1 717 (битката с болестта загубиха 28 653 жители на Земята б.а.), като новите случаи на починали са 21. Хубавото е, че и броят на оздравелите вече е 2 537 жители на САЩ, а в световен мащаб тази цифра вече е 137 363 души.

Репортерите на "Черноморие" продължават да ви срещат с бургазлии, които живеят в различни точки на света и чрез техните разкази от първо лице да споделят как се справят институциите в борбата с корона вируса.

На 13-ти март американският президент Доналд Тръмп обяви извънредно положение в страната заради епидемията от корона вирус. Най-засегнат е щатът Ню Йорк с над 33 хиляди случаи на заразени. Все още пикът на зараза не е настъпил, но експерти прогнозират, че именно в САЩ ще е следващото голямо огнище на COVID - 19. Заради загубите, които американската икономика търпи от спряното производство, се очакват стотици милиони долари загуби. Американският президентът иска икономиката да заработи на пълни обороти до Великден, въпреки че здравните специалисти предупреждават, че затваряне на фирмите и социалната дистанция са мерки, които трябва да останат в сила за по-дълъг период, за да има ефект от тях.

Както в повечето държави, така и в САЩ икономическата криза, която ще последва след здравната пандемия плаши много хора.

"Властите затвориха всички ресторанти и барове и тогава настана малка паника, защото повечето хора мислеха, че няма да стане толкова зле. Съответно всички тези хора си загубиха работата. Като американски граждани те имат право на помощ, която се плаща всяка седмица. В момента има преговори и не знам, дали са стигнали до съгласие, да се дава някаква сума за всички засегнати от вируса по един или друг начин. Не съм чувала за бизнеси, които са фалирали все още, но ще има такива със сигурност. Не мисля, че малките бизнеси могат да оцелеят толкова дълго", разказа за "Черноморие" бургазлийката Елица Йорданова.

Тя се е прибрала преди броени дни в страната и останала в София под задължителната 14-дневна карантина. Предпочела в този труден момент за всички да е в родината си и да се прибере при семейството си в Бургас, след като стане ясно, че е здрава.

Има много хора от Голямата ябълка, както е известен Ню Йорк, които не гледат сериозно на епидемията с корона вируса. "Приемат го като вид почивка и си излизат в парка. Там няма глоба за разлика от много други страни", допълни Елица, която станала свидетел на началото на пандемията в Ню Йорк преди са се върне у дома.

Правят болница за пациенти с корона вирус в Панаира на Берлин

Галерия