DSC_3734

DSC_3734

В Поморие откриха Център за настаняване от семеен тип

социално подпомагане – Бургас прерязада днес лентата за откриването на Център за настаняване от семеен тип, който се намира в квартал "Свети Георги" в града. В него ще бъдат настанени 12 деца и младежи с умствена изостаналост и 2 децаDSC_3718 нуждаещи се от спешно настаняване на възраст от 3 до 18 години. Децата ще бъдат изведени поетапно от домовете в селата Кошарица, Искра, Медвен, Рудник и Бургас.

Грижите за децата ще бъдат осигурени със средства по договор за безвъзмездна финансова помощ, която се отпуска по проект № BG051PO001-5.2.12-0047-C0001 "Предоставяне на социална услуга "Център за настаняване от семеен тип" в град Поморие", финансиран по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2007-2013 г.  Общата стойност на проекта е 284 957, 68 лева, а дейносттите по него трябва да приключат до 31 октомври 2015 година.

"Основната цел на проекта е реализиране на устойчив модел за деинституционализация на деца с увреждания, настанени в специализирани институции, за деца с умствена изостаналост, за деца с физически увреждания и в домовете за медико-социални грижи на територията на страната", каза кметът на община Поморие Иван АлексиевDSC_3695 на пресконференция преди откриването на ЦНСТ. В нея участие взеха и Илия Джингов - заместник-кмет на община Поморие, Тодор Тодоров – ръководител на проекта и Тони Костова – директор Регионална дирекция за социално подпомагане.

"С този проект община Поморие разширява социалните дейности и услуги, които предлага", допълни Иван Алексиев.

С разкриването на социална услуга "Център за настаняване от семеен тип" ще се осигури възможност за предоставяне на комплексни социални услуги за общо 12 деца и младежи с умствена изостаналост  и 2 деца нуждаещи се от спешно настаняване, на възраст от 3 до 18 години,DSC_3715 в среда близка до семейната. Децата и младежите ще получат необходимата им индивидуализирана грижа и подкрепа за личностно съзряване и изграждане на умения за самостоятелен и независим живот. Организирането на живота и услугите са насочени към създаването на условия и нагласи на децата за равнопоставено участие в живота на местната общност.

"Новоназначения след конкурс персонала в ЦНСТ проведе опознавателни срещи с децата, които ще бъдат изведени и настанени тук. Ангажираните в центъра бяха и на обучение в други такива ЦНСТ в страната", каза ръководителят на Тодор Тодоров.

"Благодаря на г-н Алексиев, че успяха в срок да реализират строежа на центъра. Проектът имаше проблеми, но той успя да се справи. Така област Бургас първа в страната ще приключи процеса на деинституционализация. Децата, които ще бъдат настанени в Поморие ще бъдат изведени от институциите поетапно до 15 юли", допълни Тони Костова. В областта броят на ЦНСТ е общо 10.