Правителството на страната въведе нови мерки. Снимки Галина Иванова - Кралева

Правителството на страната въведе нови мерки. Снимки Галина Иванова - Кралева

В Португалия няма карантина за пристигащите от европейски страни. Все още има малко туристи в градчето Сетубал, предимно англичани и германци. На юг, курортните градчета на брега на океана, работят все още. Спазват се всички препоръки на санитарните власти, разказа бургазлийката Галина Иванова – Кралева. Тя от години живее в Сетубал.

Вече 29 седмици репортери на Черноморие ви информират как се развива пандемията и какви са последствията от нея по света посредством разкази на бургазлии, които живеят на различни места.

Галина се върна в Португалия преди малко повече от две седмици, след като прекара лятото в родния Бургас. Пътуването с автобус се оказало и своеобразен тест как се спазват мерките по границите на отделните държави в и извън Европейския съюз.

Маршрутът на автобуса бил - Сърбия, Хърватия, Словения, Италия (спирки във Верона и Торино), Франция (спирки в Марсилия, Лион, Толуза), Испания (спирки в Сарагоса, Мадрид), Португалия (Лисабон).

"Тръгнахме от София, преминаването става на границата на Калотина с обичайна проверка на документите на пътниците и на автобуса. Границите на Сърбия, Хърватска и Словения се преминава нормално, с проверка на документи, без измерване на температура, без задаване на въпроси кой за къде пътува. Служителите на всички граници бяха без маски и ръкавици. На автогарата в Загреб слязоха няколко пътника, пак нямаше измерване на температурата на пристигащите", разказа Галина Иванова – Кралева. Без проверка автобусът е минал и границата с Италия. Такава е нямало и на автогарите в Милано и Верона. "В самите градове маските са задължителни в автобуси, офиси, магазини. Заведенията работят нормално. Заведения и санитарни помещения по магистралите работят с всички консумативи и дезинфектанти. При влизане във Франция имаше проверка на документи, като двама полицаи се качиха в автобуса, екипирани с маски, ръкавици и очила. Това ни беше последната проверка на граница. Във Франция маските също се носят само в затворени помещения и автобуси. Заведенията и на трите града бяха препълнени без посетителите да спазват някаква дистанция помежду си.
В Толуза работеха всички заведения и част от магазините след 23 часа, а пред баровете и дискотеките, преди да отворят, чакаха тълпи от хора, бяха с маски, но също нямаше никаква дистанция между тях", разказа бургазлийката. Когато автобусът е спрял на автогарите в испанските градове Сарагоса и Мадрид също не е била измервана температурата на пристигащите. Преминаването на границата от Испания към Португалия е свободно, без проверки и пристигането в Лисабон е безпроблемно - също без проверка на автогарата.

През септември се забелязва ръст на броя на положителните случаи в Португалия. За последното денонощие броят им е 425. Общият брой на регистрираните от началото на пандемията до днес в страната е 74 717 души, като активните към днешна дата са 24 188. Излекувани вече са 48 193 души.

По време на карантината, която е била въведена в страната на 18-ти март и продължи до 2-ри май, маските не са били задължителни за носене. "Тези, които които не работят, бяха помолени да ограничат излизанията, да не стават струпвания пред магазините. Градските автобусите и магистралите бяха безплатни. Всички учреждения работиха онлайн, само при изключителни случаи допускаха в офисите си. Удължиха борсата на всички, на които изтичаше срока от  март до юли с шест месеца. Кафенетата работеха, като бяха премахнати масите, защото освен кафе се продава и хляб. След карантината нямаше епидемиологична обстановка, но маските станаха задължителни в автобуси, магазини, офиси. В северните райони имаше по строги мерки, защото там имаше най-много инфектирани. Това са Порто, Визео, Фатима", разказа Галина Иванова – Кралева.

В столицата Лисабон в отделни квартали, където населението е предимно от имигранти, се носят маски и на улицата. Магазините и кафенетата работят до 20.00 чада, има и засилено полицейско присъствие.

"На островите Мадейра и Азорските острови си има отделни противоепидемични мерки. В Мадейра все още има 14-дневна карантина независимо от къде идваш. А на Азорските острови изискваха писиар тест", допълни бургазлийката.

Учебната година в Португалия започна нормално, като всеки клас учи през различно време."Учениците от предучилищна до четвърти клас учат в отделни училища и по принцип класовете им са не по вече от 16 ученика, които седят самостоятелно на чин. Маски носят в двора на училището и в коридорите, но междучасието е различно за всеки клас, както започването на часовете. По-големите ученици - до 10 клас също са по цял ден на училище и класовете са разделени на две групи, ако класът надвишава 20 ученика, като всяка група има различни часове, за да могат да седят сами на чин. Където няма възможност за разделяне на класовете, чиновете са разделени с преграда. В 11/12 клас повечето предмети ще изучават онлайн. В тези класове учат предимно тези, които искат да продължат образованието си в университет", допълни Галина Иванова - Кралева.

От 15-ти септември правителството на Португалия прие нови разпоредби. Прави се преход от "състояние на готовност" към "общонационално състояние на извънредни ситуации".

Взети са следните мерки:

- Задължително домашно или болнично задържане за хора, заразени с Ковид 19 или подлежи на активно здравно наблюдение.

- Забрана за събирания с повече от 10 души.

- Забрана за консумация на алкохолни напитки на обществени места.

- Забрана за продажба на алкохолни напитки в зоните за обслужване и бензиностанциите.

- Общите търговски обекти трябва да бъдат затворени в 20:00 ч.

- Супермаркетите могат да останат отворени до 22:00 ч. Но продажбата на алкохолни напитки след 20:00 ч. е забранена.

- Ресторантите могат да останат отворени след 20.00 ч. За местна консумация (както във вътрешността на търговския обект, така и отвън, където е разрешено), както и за услуги за изнасяне и доставка до дома.

- Времето за затваряне на следните обекти не беше определено: бензиностанции (които могат да останат отворени 24 часа изключително за продажба на гориво), аптеки, погребални къщи, спортни заведения, клиники и лечебни заведения. 

До момента в страната са направени 2 553 085 теста, което прави 250 565 теста на 1 млн. население. Жителите на Португалия са 10 189 307 души.

Галерия