Двата морски плажа в община Приморско са с нови концесионери

Двата морски плажа в община Приморско са с нови концесионери

5 лева ще струва чадъра на плаж "Приморско - север", а 7 лева на плаж "Китен - Атлиман". Тези цени ще плащат туристите от следващото лято, ако решат да ползват услугите на двата плажа, които вече имат нови стопани.

След проведени конкурси правителството определи "Атлиман 2" ЕООД за концесионер на морски плаж "Китен - Атлиман", а "Бул Прим Груп" ЕООД за концесионер на "Приморско - север" в община Приморско.
На плажа "Китен - Атлиман" се предвижда за срока на концесията да бъдат направени инвестиции за мерки за опазване на околната среда и защитените територии в размер на 1 162 560 лева. В зоната за платени плажни принадлежности цената за ползване на чадър и шезлонг ще бъде по 7 лева с ДДС. Размерът на концесионното плащане за всяка календарна година от срока на концесията е определен съгласно приетата от Министерски съвет Методика за определяне на минималния размер на концесионното плащане за морските плажове и предложения от концесионера размер на отчисленията от базата за изчисляване размера на концесионното плащане (роялти) 9,5% без ДДС или 126 898 лева без ДДС.
За морския плаж "Приморско - север" инвестициите за срока на концесията възлизат на 814 689 лева. Концесионерът се задължава да предлага цена за 1 брой чадър в размер на 5 лева с ДДС и цена за 1 брой шезлонг в размер на 5 лева с ДДС в зоната за платени плажни принадлежности. Размерът на концесионното плащане за всяка календарна година от срока на концесията е определен съгласно приетата от МС Методика за определяне на минималния размер на концесионното плащане за морските плажове и предложения от концесионера размер на отчисленията от базата за изчисляване размера на концесионното плащане 2% без ДДС или 35 812 лева.