2

В Шуменската крепост са сечени монети

частично реставрирана, днес тя може да бъде видяна почти такава, каквато са я виждали обитателите й преди няколко столетия. По нейните стени, кули и порти, майсторски иззидани от древните майстори и до сега личат следите от някогашните набези на нашественици.5

Историците твърдят, че градежът на Шуменската крепост започнал преди повече от три хиляди години. Стратегическото място привлякло вниманието на тракийски владетел от племето гети и той направил тук първите укрепления. След траките, на мястото строявали войската си римляните, които през 15 г. от новата ера завладели земите на Дунавската равнина. Те устройват крепостта като малък град, в който висши римски военачалници живеят заедно със своите семейства. Градът е разрушен през 250 година от готите, но само няколко години след това е възстановен. През 396 година, когато Римската империя е разделена на Западна и Източна /Византия/, византийците построяват нова стена, вече с петоъгълни кули, за да не бъдат те уязвими при обстрел с използваните при битките тогава каменометни машини. Само за няколко години градът се превръща в един от важните търговски центрове на Византия. Монетните находки свидетелстват за сериозен търговски обмен на обитателите на града с търговци от най - отдалечените краища на империята. В него имало голяма обществена баня, два водоема, множество пещи. Нашествията на хуните през V- VII век довели до западането на античния град и постепенно той бил изоставен от обитателите му.4

През 680 - 681 година  Аспаруховите българи построили на 300 метра западно до руините на града землено укрепление. През VIII век те започват възстановяването на крепостните стени, издигат нови кули на мястото на съборените. Заради близостта си със старите български столици Плиска и Велики Преслав, крепостта е имала важна роля по времето на Първата българска държава.

Историческите сведения сочат, че Шуменската крепост е била завладяна от византийците през 1001 година, а само век по – късно - разрушена от печенегите. По времето на Втората българска държава, когато Шумен се превръща в един от най - развитите градове на страната, във възстановената крепост е направена монетарница. Свидетелство за важното значение на мястото в Средновековна България са сигурните данни, че крепостта е посещавана от цар Иван Шишман. Общата площ на крепостта е около 32 декара, но значителна част от населението е живеела извън стените - в така нареченото подградие.

Предполага се, че крепостта е превзета от османските войски при похода на великия везир Али паша през 1388 година. По време на втория кръстоносен поход през 1444 година година, след тридневна обсада и ожесточена съпротива от страна на неголемия османски гарнизон, тя била превзета от войските на крал Владислав III Ягело - Варненчик. Това довело до нейното разрушаване, след което била изоставена завинаги. Театрална възстановка на тази битка беше направена на мястото преди няколко години.

Днес Шуменската крепост е един от стоте национални туристически обекта. Тя дава богата информация за военния, културния и стопанския живот на своето време. Обявена е за историко - археологически резерват. Сред най - интересните находки, открити тук от археолозите, е плочка с изображение на танцуващ мъж. Предполага се, че това е прабългарски шаман, чиято фигура е увековечена от някогашен скулптор. Тук са намерени безценни златни съдове, използвани по време на църковни служби, множество антични монети, изрисувани керамични съдове, най - вероятно от времето на Приамова Троя. По време на разкопките, са разкрити основите на повече от дванадесет църкви.

Текст и снимки Татяна Байкушева