В Созопол празнуват деня за опазване на паметниците на културата на Бургас Константин Гребенаров.

 

В района на Созопол има множество паметници на културата с национално значение, а самият град е обявен за архитектурен и  археологически резерват. В тази връзка организаторите са подготвили образователна програма насочена към гражданите на Созопол и предимно към младото поколение.

Отбелязването на Международния ден за опазване на паметниците на културата ще започне с презентация относно културно-историческото наследство на града, която ще представи доц. Кръстина Панайотова от Националния институт по археология на БАН. След презентацията ученици от пети, шести и седми клас на ОУ "Кирил и Методий" – Созопол ще покажат своите знания, като вземат участие в различни образователни игри, викторини, състезания.

Целта на събитието, което ще протече под наслов "Созопол – древен архитектурен и археологически резерват – наше наследство и гордост" е именно да бъде запознато младото поколение с разнообразното културно наследство на Созопол, както и с усилята, които са необходими за неговото опазване и защита.

Организаторите са убедени, че опазването на паметниците на културата и историческите места не е ангажимент само на държавата и общините, а преди всичко морално задължение и пряк интерес на цялата местна общност. Те вярват, че ако човек от най-ранна детска възраст осъзнае колко са уязвими и застрашени тези места, каква важна роля имат поради културно-познавателното и възпитателното значение върху бъдещите поколения и заради стопанско-икономическия си потенциал, то и без специални закони той ще се стреми да ги съхранява и опазва.