DSC_9064

DSC_9064

В СУ Иван Вазов с показно как работи новата пещ

учебното заведение. Тя бе закупена в резултат на две дарителски кампании, организирани от ръководството на учебното заведение и на подкрепата на Община Бургас. 1300 лева бяха събрани в рамките на двете акции. Община Бургас осигури 4000 лева, сумата, която не достигаше за закупуването на пещта.

През последните пет години децата, които майсторяха изделия от глина в Школата, не можеха да видят крайния резултат от труда си. Причината бе, че пещта не работеше и нямаше как да бъдат изпечени творбите им. Само за шест месеца бе събрана нужната сума и закупена нова пещ за нуждите на Школата.DSC_9113-1DSC_9110

Директорът на СУ "Иван Вазов" Виктор Григоров благодари на всички бургазлии, организации и на Община Бургас за финансовата подкрепа, която оказаха, за да бъде обновена пещта на Школата. Учебното заведение ще получи и 1200 лева от клуб "Ротари", с която ще закупи ново грънчарско колело.

Школата по керамика е единствена в Бургас. Тя е създадена преди повече от 40 години от Кольо Арабаджиев. През последните години тя се ръководи от неговия син - Иван Арабаджиев.

"Школата по керамика е не само славна легенда, гордостта и визитката на нашето училище, но тя ни е изключително необходима, защото ние ще възобновим традицията да се провеждат занятия на учениците от нашето училище в нея в часовете по изобразително изкуство и във втората фаза на проект "Твоят час". Бихме искали и да организираме курсове по керамика на заинтересовани деца и техните родители в удобно за тях време", каза Виктор Григоров. Той и заместник-кметът по култура и образование в Община Бургас Йорданка Ананиева видяха първите произведения на децата, които са изпечени в новата пещ.

"Тя е с вместимост от 350 литра и е изработена от съвременни материали. Радвам се, че след пет години отново децата ще могат да видят завършени творбите си, които ще изпичаме в пещта", каза Иван Арабаджиев.